29 november 2009

Postuum eindspel (nieuws, 2009)

JACOB VIS VOLTOOIT NAGELATEN WERK

Drie jaar geleden overleed misdaadauteur Jan van Hout. Hij liet een onvoltooid manuscript na van zijn laatste thriller, met de toepasselijke titel 'Eindspel'. Op verzoek van de weduwe heeft collega-schrijver Jacob Vis het manuscript afgerond. Het boek zal binnenkort verschijnen bij uitgeverij Ellessy Crime.

Ook in dit boek verschijnt Van Houts protagonist, hoofdinspecteur Kit Holm, weer ten tonele. Deze krijgt op een kille voorjaarsmorgen bezoek van zijn Surinaamse collega Mark Scheurwater. Als Holm uit zijn flat afdaalt om de bezoeker te begroeten, vindt hij hem zwaargewond in de lift. Holm brengt zijn collega naar het ziekenhuis en gaat op onderzoek uit. Wie wilde Mark vermoorden? En wat is er waar van het gerucht dat een scheepslading gestolen Belgische vuurwapens onderweg is naar Suriname?

Holms zoektocht voert hem van de haven van Vlissingen naar het binnenland van Suriname, waar hij hulp krijgt van de Indiase brigadier Dew en zijn stoïcijnse Friese collega Dijkstra. Hij ontmoet andere, kleurrijke figuren die hem gewild of ongewild een stapje dichter bij de oplossing van het mysterie brengen. Voor het zover is ontsnapt hij aan twee moordpogingen en ontdekt hij dat de geheime verzetsgroep Gladio de Koude Oorlog heeft overleefd en nu een eigen oorlog wil beginnen.

Jan van Hout werd in 1933 geboren in Hoorn. Hij was werkzaam als steward bij de KLM en belandde op latere leeftijd in de journalistiek. Als vertaler en redacteur ontdekte hij Amerikaanse hardboiled auteurs als Mickey Spillane, Gavin Lyall en Ross McDonald. Gestimuleerd door hun meesterschap probeerde Van Hout het zelf ook, wat in 1976 resulteerde in zijn debuut 'Waar de slagen vallen'.

Kit Holm figureerde in de boeken 'Het teken van de klauw', 'Het scherpste wapen' en 'Het smerigste spel'. In de eerste drie boeken werkt Kit Holm bij de Centrale Recherche Informatiedienst. In 'Spion ad interim' is hij NAVO-voorlichter die wordt geconfronteerd met Russische sabotageplannen rond een neutronenwapen. 'Dummy' uit 2001 is de herziene uitgave van 'Waar de slagen vallen'.

Geen opmerkingen: