16 november 2009

Ellen den Hollander - Door het vuur (2009)


Halfbakken thriller over christelijke jihad


(Door Peter Kuijt)

Het is een droom die veel journalisten dromen: het schrijven van een boek. Het was ook een grote wens van Ellen den Hollander (Ridderkerk, 1969). Zij is financieel redacteur bij het AD, waar ze onder meer over fraudezaken schrijft. In plaats van krantenartikelen van 750 woorden wilde ze zich wel eens wagen aan een verhaal dat honderd keer langer was. En het resultaat ligt sinds kort in de winkel: de literaire thriller Door het vuur.

In een begeleidend schrijven van de uitgeverij meldt Ellen den Hollander dat ze zich heeft laten inspireren door een affaire waarover ze voor de krant berichtte: een gevalletje van oplichting bij en door een religieuze organisatie. 'Het is een onderwerp waarover ik mij boos maak. Het komt vaak voor dat gelovige en goedgelovige mensen worden bedonderd. Dat raakt mij', aldus Den Hollander. Een loffelijk streven, maar haar aanklacht komt in Door het vuur niet echt uit de verf.

Hoofdpersoon Heleen Vermeer, een vrijgevochten gezagvoerder van een KLM Boeing 747, keert terug naar haar geboortestad Kampen als de ouders van jeugdvriendin Francine bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen. Ze heeft haar jeugdvriendin al jaren niet gezien, want er broeit nog wat oud zeer tussen die twee. Maar ze wil op verzoek van haar wel in de paperassen duiken van Francines ouders.

Vermeer ontdekt dat het echtpaar grote schulden had en aangesloten was bij een radicale geloofsgemeenschap en vermoedt dat het ongeluk van Francines ouders geen ongeluk was. Ze schakelt de politie in, maar gaat ook op eigen houtje op onderzoek uit.

Heleens speurtocht leidt naar de Ardennen, waar de rouwende Francine zich heeft teruggetrokken in een landhuis van de sekte, die op het punt staat een christelijke jihad te beginnen. En die heilige strijd moet natuurlijk worden gestopt.

Den Hollander vergaloppeert zich nogal met haar thrillerdebuut. Het verhaal hangt als los zand aan elkaar en als er eenmaal vaart in zit, wordt die er net zo snel weer uit gehaald door wat mijmeringen van de hoofdpersoon over rauwmelkse kaasjes uit Parijs en worstjes met sjalotten uit La Roche-en-Ardenne.

De heldin weet toch al weinig sympathie op te wekken. Vermeer is een echte merkenfetisjist, die in een granaatrode Audi Q7 rijdt, natuurlijk een iPhone heeft en recepten uit het Nigella Lawson-kookbijbel aan haar Westahl-designfornuis bereidt. Niet echt een persoon die kan overtuigen in haar strijd tegen de uitwassen van een christelijke sekte.

De overige karakters zijn nogal vlak. Tel daarbij onwaarschijnlijkheden (zo weet Vermeer met gemak de inzet van Apache-heli's te regelen) en wat fouten (de heldin rent eerst op gympies door het bos, even later trapt ze met haar sandalen in de maagstreek van haar belager) op en de conclusie moet zijn dat Door het vuur een weinig vlammend debuut is.

Ellen den Hollander - Door het vuur. Uitgeverij Q, 224 pag.

Geen opmerkingen: