05 november 2009

Het loodje (nieuws, 2009)

JOHN GRISHAM LAAKT PRIJZENOORLOG

De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham heeft de prijzenoorlog in zijn land tussen winkelketen Wal-Mart en de online winkels Amazon.com en Target 'een ramp' voor de boekindustrie genoemd. De schrijver waarschuwde dat 'de kortzichtige' kortingen uiteindelijk de uitgeverijen, boekwinkels en beginnende auteurs zullen raken.

Wal-Mart zette de toon voor de prijzenoorlog door tien nog te verschijnen titels, waaronder Grishams verhalenbundel 'Ford County', af te prijzen van 24 dollar (bijna 15 euro) naar 10 dollar (6,20 euro). In de Today Show van het Amerikaanse tv-station NBC zei Grisham deze week dat de kortingen (van meer dan 60 procent voor sommige titels) een 'ernstige devaluatie van het boek' betekenen.

,,Het is kortetermijndenken'', aldus Grisham. ,,Als je een boek voor slechts tien dollar in de markt zet, heeft dat gevolgen voor de hele industrie. Uitgevers en boekwinkels leggen het loodje. Ik zal waarschijnlijk overleven, maar auteurs in spe zullen met moeite nog een uitgever kunnen vinden.'' Volgens Grisham is 24 dollar voor een boek 'een eerlijke prijs'. ,,Het geeft mij royalty's, en de uitgever en de boekhandel kunnen er winst mee maken.''

(Bron: The Bookseller.com)

Geen opmerkingen: