02 november 2009

Uitsluitsel (nieuws, 2009)

ERVEN LARSSON BIEDEN 'WEDUWE' MILJOENEN

Eva Gabrielsson, de vrouw die meer dan dertig jaar samenleefde met de Zweedse schrijver Stieg Larsson kan 20 miljoen kronen (bijna twee miljoen euro) krijgen. Ze moet alleen even bellen met de vader en broer van de in 2004 op 50-jarige leeftijd overleden Zweedse schrijver. De twee hopen met hun aanbod dat er een einde komt aan de strijd over wie recht heeft op de miljoenenerfenis van de thrillerauteur.

De erven zeggen dat in een vraaggesprek met de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Stieg Larsson had geen testament, was niet getrouwd en 'weduwe' Eva Gabrielsson kreeg daarom niets. Ze was daar heel boos over, vertelde ze in eerdere interviews in de Zweedse media.

Stieg Larsson schreef de Millenniumtrilogie. De drie boeken zijn sinds hun verfilming wereldwijd populair. Het eerste deel, 'Mannen die vrouwen haten', was in Nederland in augustus in de bioscoop te zien. Naar schatting hebben de boeken wereldwijd 12,5 miljoen euro opgebracht.

Alle royalty’s van de boeken en van de Zweedse verfilmingen gaan naar de bloedverwanten, hoewel die al jaren geen contact meer hadden met Larsson. Gabrielsson daagde de familie voor de rechter. De broer en vader zeggen dat ze nu dit aanbod doen om een jarenlange procedure te voorkomen.

Gabrielsson heeft laten weten dat ze de zaak niet langer in de media wil uitvechten. Haar advocaat zegt dat hij officieel nog geen aanbod heeft gekregen en dat hij dus nog niet kan reageren. Voor beide partijen is het van belang snel uitsluitsel te krijgen over de rechten, omdat ook Hollywood geïnteresseerd is in verfilmingen.

Larsson had nog de basis gelegd voor een vierde boek over hacker Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist, maar beide partijen zijn het erover eens dat dat niet op de markt moet komen.

Geen opmerkingen: