03 november 2009

Flinke pak rammel (nieuws, 2009)

SCHRIJVER LIONEL DAVIDSON OVERLEDEN

De Britse thrillerschrijver Lionel Davidson is na een lang ziekbed op 87-jarige leeftijd overleden. De schrijver leed aan longkanker en stierf op 21 oktober in zijn huis in Noord-Londen.

Davidson, die weinig publiceerde boekte vooral in zijn geboorteland commerciële successen. Hij schreef acht romans voor volwassenen, waaronder 'De nacht van Wenceslas' (1961) en 'Expeditie Kolimksy' (1994). Ook bracht hij enkele jeugdboeken uit.

Davidsons oeuvre is vaak vergeleken met het werk van onder anderen John le Carré, Graham Greene en Henry Rider Haggard, een schrijver van avonturenromans. Critici prezen zijn snelle plots en uitgebreide lokale sfeerbeschrijvingen.

'De nacht van Wenceslas', Davidsons debuut, is een spionageroman die zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog in Tsjecho-Slowakije. In 'Expeditie Kolimsky' ontdekt een linguiïst een geheim laboratorium in het Siberische ijs. De recensent van de New York Times was er destijds laaiend over: ,,Het is geschreven met de zwier van een meester en met de grote ogen van opwinding van een avonturier die in de greep is van een ontdekking.'' Klik hier voor een recensie op De Spanningsblog.

Lionel Davidson werd geboren op 31 maart 1922, in Hull en verhuisde in zijn jeugd met zijn familie naar Londen. Zijn ouders waren joodse immigranten uit Litouwen, de familienaam was oorspronkelijk Davidovitz.

Als tiener werkte hij als loopjongen voor het tijdschrift The Spectator, waar zijn functie voornamelijk bestond uit het halen van thee. Op een dag schoof hij een onder pseudoniem geschreven verhaal van zijn hand onder de neus van de redacteur. Het magazine publiceerde het.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende hij aan boord van een Britse onderzeeër. Tijdens de jaren '40 en '50 werkte Davidson als freelance journalist. In de jaren zestig en zeventig woonde Davidson met zijn gezin een tiental jaren in Israël.

Davidsons andere romans zijn onder andere 'De roos van Tibet' (1962), over de zoektocht naar een verdwenen Engelsman, en 'De Chelsea-moorden' (1978), een moordmysterie in de Verenigde Staten. Davidson won drie maal de Gold Dagger Award.

Ondanks zijn succes vond hij het schrijven verschrikkelijk, zei hij eens in een interview met The Times. ,,Het is alsof je in een boksring stapt en een flinke pak rammel krijgt.''

(Bron: New York Times, TheJC.com)

Geen opmerkingen: