30 november 2009

Wordt verwacht 150 (nieuws, 2009)

DE DERDE VAN ZEVEN

Met haar eerste historische misdaadroman over geheim agent Ksaveri Ignatz, 'Duivels offer' (2004) werd Mieke de Loof meteen bekroond met de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Een nominatie voor dezelfde prijs kreeg haar tweede Ignatz-thriller 'Labyrint van de waan' uit 2006. In april 2010 verschijnt bij uitgeverij De Geus 'Van een wrede schoonheid', haar derde thriller uit een serie van zeven.

Wenen 1914. In de gangen van de wereldvermaarde faculteit geneeskunde botst Ksaveri Ignatz, voor de buitenwereld psychiater maar in feite jezuïet en geheim agent, op zijn oud-professor seksuologie Von Graff, en hij aanvaardt zijn uitnodiging om samen te gaan lunchen. De volgende dag wordt de professor vermoord teruggevonden.

De laatste die Von Graff levend heeft gezien, is de omstreden Weense schilder Egon Schiele. Kort daarna deelt Ignatz' vriendin Elisabeth hem in vertrouwen mee dat ze door een procureur-generaal is benaderd om samen een reeks gruwelijke moorden op jonge meisjes op te helderen. De meisjes zijn gevonden in houdingen die verwijzen naar schilderijen van Schiele. Alles wijst erop dat hun moordenaar ook Von Graff heeft omgebracht. Ignatz en Elisabeth gaan achter de kunstenaar-lustmoordenaar aan. Al vlug worden ze echter zelf opgejaagd wild.

De Vlaamse auteur Mieke de Loof (Aalst, 1951) is socioloog en filosoof. Maar ze deed ook (levens)ervaring op als wetenschappelijk onderzoeker, docent, chauffeur, dienster in een nachtkroeg en als Kyokushin-karateka. Sinds 2007 is ze voorzitter van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

BIJ DAGLICHT ADVOCAAT

'Een klassiek rechtbankdrama', schrijft de Noorse pers over 'Rimelig tvil', het thrillerdebuut van advocaat Chris Tvedt. De uitgever noemt het 'een prachtig boek met een zeer herkenbaar thema'. De lezer in de lage landen kan vanaf mei 2010 beoordelen of dit een juiste conclusie is, want dan ligt Tvedts boek in de Nederlandse vertaling onder de titel 'Gerede twijfel' in de boekhandel.

Het verhaal: De zaken die advocaat Mikael Brenne behartigt voor het Servische duo Slavo en Mike zijn dubieus te noemen. Hij wordt steeds verder in hun winstgevende praktijken betrokken en raakt daarmee blinder voor de misdaden die ze begaan.

Wanneer Brenne iemand anders laat opdraaien voor een drugsdelict van de vrouw van Mike en ook nog eens een affaire met haar begint, is het hek van de dam. Bij daglicht advocaat en in de schaduw misdadiger zal Mikael bij gebrek aan absolute bewijzen en op grond van gerede twijfel toch nog perspectieven zien.

Chris Tvedt (1954) is geboren in het Noorse Bergen. Hij studeerde daar rechten en literatuurwetenschap en woont er nu met zijn gezin. Sinds 1988 werkt hij als advocaat. In 'Gerede twijfel' verwerkt hij zijn ervaring in de wereld van de advocatuur, maar of hij ook enigszins lijkt op raadsman Mikael Brenne, is onbekend.

LUTTELE SECONDEN

In mei 2009 verscheen 'Tre sekunder', het vijfde boek van het Zweedse schrijversduo Roslund & Hellström. Afgelopen weekend ontving het duo daarvoor de prijs voor de beste Zweedse misdaadroman 2009. In april 2010 verschijnt de Nederlandse vertaling van 'Tre sekunder', getiteld 'Drie seconden', waarin politiecommissaris Ewert Grens opnieuw van zich doet lezen.

Ex-crimineel Piet Hoffman raakt verwikkeld in een levensgevaarlijke zaak. Hij werkt sinds zijn gevangenisstraf tien jaar geleden als infiltrant voor de politie van Stockholm. Inmiddels heeft hij het vertrouwen gewonnen van een Poolse drugsbende en krijgt hij opdracht het imperium van de criminelen binnen de zwaarbewaakte gevangenis Aspsas uit te breiden. Daar wordt hij met succes opgenomen in de groep meest beruchte misdadigers van Zweden, maar door een lek komt zijn ware identiteit aan het licht. Opgejaagd door zowel de Zweedse politie als de Poolse maffia is Hoffman zijn leven niet meer zeker en weet hij dat het drie seconden kost om te sterven of om zich in veiligheid te brengen.

Journalist Anders Roslund (1961) en ex-gedetineerde Börge Hellström (1957) publiceerden in 2004 hun eerste misdaadroman, 'Vaderwraak', dat de Glazen Sleutelprijs, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, in de wacht sleepte. Daarna volgden de thrillers 'Kluis 21', 'De uitlevering' en 'Het meisje onder de straat'.

Andere nieuwe titels:

Henning Mankell - 'De gekwelde man' (februari 2010). Tiende avontuur van inspecteur Kurt Wallander. De gepensioneerde marineofficier Hakan von Enke verdwijnt tijdens een ochtendwandeling in de omgeving van Stockholm. Het is winter en hij heeft net zijn 75ste verjaardag gevierd. Voor Kurt Wallander is de vermissing van Von Enke een hoogstpersoonlijke kwestie: Von Enke is namelijk de schoonvader van zijn dochter Linda.
Christian Moerk - 'Darling Jim' (mei 2010). Tweede misdaadroman van deze Deense auteur. Twee zussen en hun tante worden dood aangetroffen in een buitenwijk van Dublin. Hun plotse overlijden lijkt nooit opgehelderd te zullen worden. Tot Desmond, een jonge postbeambte een ongeadresseerd postpakket vindt met daarin het dagboek van Fiona, een van de zussen.

Geen opmerkingen: