02 november 2009

Samen met Arnon (nieuws, 2009)

'DE REÜNIE' OP LONGLIST IMPAC PRIZE

Het thrillerdebuut 'De reünie' (2004) van Simone van der Vlugt is op de longlist van de Impac Dublin-prijs terechtgekomen. Haar boek moet het opnemen tegen 155 andere werken van schrijvers van over de hele wereld. De Impac Dublin-prijs is een van de meest lucratieve literaire onderscheidingen. De winnaar krijgt honderdduizend euro.

De longlist is samengesteld door bibliotheekmedewerkers van over de hele wereld die hun favoriete titels mochten nomineren. Er deden 163 bibliotheken in 123 steden in 43landen mee. Nog meer cijfers: de 156 boeken komen uit 46 landen en zijn in achttien talen verschenen.

Van der Vlugt heeft geduchte literaire zwaargewichten als tegenstander, onder wie Booker Prize-winnaar Aravind Adiga en Nobelprijswinnaars José Saramago en Toni Morrison. Maar ook Salman Rushdie en Philip Roth zijn in de race.

De Alkmaarse auteur heeft twee Nederlandse rivalen: Arnon Grunberg, genomineerd met 'De Joodse Messias' en Gerbrand Bakker met zijn debuut 'Boven is het stil'. Verder maken onder anderen thrillercollega's Arnaldur Indridason, Fred Vargas, C.J. Box, Andrea Camilleri, Dennis Lehane en Tom Rob Smith kans op de prijs.

De shortlist wordt bekendgemaakt op 12 april 2010. Twee maanden later, op 17 juni, wordt onthuld wie de prijs heeft gewonnen. Eerdere winnaars waren Herta Müller (de Nobelprijswinnaar van dit jaar), Per Petterson en Colm Tóibín. De Amerikaanse schrijver Michael Thomas won dit jaar met 'Man Gone Down'.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: