30 november 2009

Voor de gek houden (nieuws, 2009)

POWER OF YES VOOR ROEL JANSSEN

Met de Power of Plots is thrillerauteur Roel Janssen al enkele jaren bekend. Op de eerste editie van deze Avond voor het Spannende Boek, in 2007, werd hij onderscheiden met de Gouden Strop voor zijn thriller 'De tiende vrouw'. Op de jongste PoP ging hij in debat met TON-voorvrouw Rita Verdonk over zijn politieke misdaadroman 'De stem van het volk'.

Nu gaat voor Janssen ook de term 'The Power of Yes' gelden. De schrijver én redacteur politieke economie van NRC Handelsblad, gaat namelijk het gelijknamige toneelstuk van de Britse schrijver David Hare vertalen. In 'The Power of Yes' probeert de toneelschrijver de financiële crisis te begrijpen. Aan de hand van theatraal gebrachte feiten wordt de actualiteit van de instorting van het financiële stelsel uitgelegd.

Het stuk is een dramatische zoektocht naar het verhaal achter de kredietcrisis. Hoe heeft het zover kunnen komen, wat is er precies gebeurd en waarom? Vragen die opkomen bij iedereen die het nieuws kijkt of de krant leest. Hare doet met zijn tekst een poging deze vragen te beantwoorden. Hij schreef de tekst naar aanleiding van verschillende ontmoetingen met hoofdrolspelers uit de financiële wereld. David Hare over zijn eigen tekst: ,,Dit is een verhaal van bankiers die zichzelf voor de gek houden.''

Hare schreef het stuk op uitnodiging van de National Theatre in Londen. Die deed het verzoek op 15 september 2008, toen, aldus het persbericht van het gezelschap, 'het kapitalisme knarsend tot stilstand kwam en rommelhypotheken en giftige verzekeringsproducten de krantenkoppen bepaalden'. In Londen was de opvoering van 'The Power of Yes' een doorslaand succes. Hare schreef eerder over politiek gevoelige onderwerpen als de Irak-oorlog, fondsenwerving door politieke partijen en de privatisering van de Britse spoorwegen. Bij het grote publiek werd hij bekend met zijn films 'Strapless', 'The Hours' en 'The Reader'.

Het stuk wordt in Nederland als 'theatrale lezing' gebracht door het Nationale Toneel onder regie van Johan Doesburg. Acteurs van het Nationale Toneel en gastacteurs onder wie Hans Croiset zullen aan de voorstelling mee doen. Vooralsnog is een eenmalige opvoering op 7 februari 2010 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gepland.

Geen opmerkingen: