24 november 2009

Bekroond! (nieuws, 2009)BAVO DHOOGE WINT DIAMANTEN KOGEL

De Vlaamse misdaadauteur Bavo Dhooge (1973) heeft met zijn thriller 'Stiletto Libretto' de Diamanten Kogel 2009 gewonnen. Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen reikte de jaarlijkse prijs voor het beste, spannende oorspronkelijk Nederlandstalige boek vanmiddag uit in het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen. Dhooge ontving een zilveren boksbeugel met vier diamanten. De trofee is een werk van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye.

,,'Stiletto Libretto' is meesterlijk verteld en geschreven'', meldt het juryrapport. ,,Een sterke plot, knappe dialogen, uitstekende karaktertyperingen. Een geslaagde parodie op het Amerikaanse thrillergenre, tegelijk krankzinnig en geloofwaardig. De auteur bespeelt een breed register van humor, zowel tongue in cheeck, grand guignol als pure slapstick. Daarbij slaagt hij er ook in met een ijzersterke logica een degelijk uitgewerkt spannend verhaal te vertellen. Humor en spanning zijn geen evidente partners. Dhooge maakt er in 'Stiletto Libretto' een geslaagd huwelijk van.''

De Diamanten Kogel werd dinsdag voor de achtste keer uitgereikt. Dit jaar boog de jury zich over 67 ingezonden boeken die verschenen tussen juni 2008 en juni 2009. Willem Asman ('Wondermans eindspel'), Hans Declercq ('Hoe zwart is de duivel?'), Marion Pauw ('Daglicht'), Felix Thijssen ('Esperanza'), Jac. Toes ('Blind zicht'), Jacob Vis ('De Scheepsbouwer') en uiteraard Bavo Dhooge stonden op het lijstje van genomineerden. Pieter Aspe ('Bankroet') en Bob Mendes ('Vuil Geld') haalden de toplijst, maar werden niet genomineerd.

In zijn bekroonde boek schrijft Dhooge over Jimmy Hendricks, een kleine crimineel die in Los Angeles een nieuw leven wil beginnen als schrijver. Als Jimmy's boek met bestaande personages een succes wordt, komt hij in nauwe schoentjes te zitten. Dhooge was met 'Stiletto Libretto' eerder dit jaar genomineerd voor de Gouden Strop 2009. Die prijs werd echter gewonnen door Marion Pauw met 'Daglicht'.

Eerder wonnen Benny Baudewyns (2002), Jef Geeraerts (2003), Bob Mendes (2004), Esther Verhoef (2005), Felix Thijssen (2006), Patrick Conrad (2007) en Simon de Waal (2008) de prijs van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

(Bron: De Morgen; met dank aan Roland van Wanrooy)

1 opmerking:

Jurgen zei

B(r)avo!
Heeft zijn favorietenrol waargemaakt.

Denk wel een winnaar waar niemand iets tegen in te brengen heeft.