19 november 2009

Wordt verwacht 145 (nieuws, 2009)

TIPJE VAN DE SLUIERS

Een combinatie van een spannend mysterie en een intrigerend portret van vrouwenlevens in het Midden-Oosten. Dat kan de lezer volgens uitgeverij Artemis verwachten van 'Stad van sluiers', het tweede boek van de Amerikaanse auteur Zoë Ferraris, dat vanaf mei 2010 verkrijgbaar is.

Op een hete namiddag wordt het zwaar verminkte lichaam van een vrouw aangetroffen op het strand van Djedda. Detective Osama Ibrahim krijgt de opdracht om deze raadselachtige moord te onderzoeken - een welhaast onmogelijke opgave in een stad waarin veel versluierd wordt. Maar Katya Hijazi, de enige vrouwelijke lijkschouwer van het mortuarium, bijt zich vast in de zaak en ontdekt dat het slachtoffer de jonge filmmaakster Leila Nawar is, die vanwege haar controversiële documentaires veel vijanden heeft. Wanneer Osama en Katya samen met hun vriend, de woestijngids Nayir Ash-Sharqi (hoofdpersoon uit Ferraris' debuut), de moord trachten op te lossen, voert hun zoektocht van de verkeersdrukke boulevards van Djedda via de desolate buitenwijken naar de immense, uitgestrekte woestijn.

Intussen verdwijnt de echtgenoot van de Amerikaanse Miriam Walker een paar uur nadat ze hem van het vliegveld heeft opgepikt. Wanneer Nayir en Katya haar een bezoek brengen om te vragen naar de relatie van haar man met Leila Nawar wordt het duidelijk dat deze Eric wellicht betrokken was bij een duistere zaak. Miriam besluit Katya en Nayir te helpen bij het vinden van haar echtgenoot om zijn onschuld te kunnen bewijzen, maar hierdoor raakt ook zij verstrikt in een niet van gevaren ontbloot avontuur.

Zoë Ferraris vertrok in de nadagen van de eerste Golfoorlog op haar negentiende naar Saoedi-Arabië om daar te gaan wonen met haar toenmalige echtgenoot en zijn uitgebreide familie, een groep Saoedi-Palestijnse bedoeïnen. De verhaallijn voor haar eerste thriller 'Zoeken naar Nouf' ontstond bij Ferraris toen haar man in een bazaar een Columbo-achtige regenjas kocht en voorstelde om detective te worden. Een moslimspeurder die van Columbo, dat leek haar wel wat. Haar debuutroman verscheen in meer dan twintig landen. Ze woont met haar tienerdochter in San Francisco.

2 opmerkingen:

Eric zei

Dus Eric was volgens Ferraris "wellicht betrokken bij een duistere zaak"?

Ik weet van niets....

Peter Kuijt zei

Trek het je niet persoonlijk aan...