11 november 2009

Wordt verwacht 141 (nieuws, 2009)

PSYCHOLOGISCHE WREEDHEID

Van de IJslandse schrijver Arnaldur Indriđason verschijnt in april 2010 bij uitgeverij Q de thriller 'Onderstroom'. De uitgever noemt het boek 'een meesterlijke roman over misdaad en justitie, gerechtigheid en straf'.

In een woning vlak bij het centrum van Reykjavik ligt een jongeman in een plas bloed, maar er zijn geen sporen van inbraak. Omdat inspecteur Erlendur met vakantie is in de Westfjorden, neemt zijn collega Elingborg de zaak op zich. In het huis van de jongen wordt een paarse sjaal aangetroffen die een penetrante geur verspreidt. Vervolgens vinden ze een flesje met een verdovend middel. Alles wijst erop dat de vermoorde een verkrachter was. Of heeft iemand de spullen met opzet neergelegd? Tijdens het zenuwslopende onderzoek komt Elingborg terecht in een neerwaartse spiraal van geweld en psychologische wreedheid.

Arnaldur Indriđason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij heeft de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige twee keer op rij gewonnen. In 2005 werd hem, naast andere prestigieuze nationale en internationale prijzen, de cwa Gold Dagger Award toegekend, de grootste prijs voor het spannende boek.

Inspecteur Erlendur is in IJsland een beroemdheid, ook al is hij compleet verzonnen, stelt Indridason. ,,Zijn naam is IJsland voor 'vreemdeling'. Hij is een buitenstaander, afkomstig van het platteland. Erlendur verliet zijn gezin en zijn beide kinderen. Juist omdat hij duidelijk geen rolmodel is, is hij zo menselijk en herkenbaar.''

De roem van zijn inspecteur gaat ver, zo heeft de schrijver ondervonden. ,,Mensen spreken mij aan en vragen me zelfs of Erlendur seks heeft. En dan zeg ik: 'Het is allemaal mogelijk. Ik ken hem eigenlijk ook niet zo goed'.''

Indriđason komt in Juni - Maand van het Spannende boek naar Nederland en Vlaanderen voor optredens en interviews. Van Indriđasons boeken werden wereldwijd meer dan zes miljoen boeken verkocht. In eigen land is hij de best verkochte auteur ooit.

1 opmerking:

Eric Diepvens zei

Spijtig dat de cover - als de afgebeelde de definitieve is - zo'n stijlbreuk is met deze van zijn vorige boeken.