13 november 2009

Voor niets gaat de zon op (nieuws, 2009)

HEINEKEN-ONTVOERDER KREEG ROYALTY'S VAN PETER R. DE VRIES

Peter R. de Vries heeft in 1986 een contract gesloten met Heineken-ontvoerder Cor van Hout over een door de misdaadjournalist te schrijven boek over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. De Vries bevestigt dat naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

Overeengekomen werd dat Van Hout driekwart van de opbrengst van het boek zou krijgen en De Vries het resterende kwart. Volgens de misdaadjournalist is het contract nooit een geheim geweest en is er niets geks aan. ,,Dacht jij dat Van Hout dat allemaal voor niets zou doen?'' De stelling van Cor van Hout, destijds nog in voorarrest in Frankrijk in verband met de ontvoering, was: waarom zou ik voor niets meewerken aan een boek dat tegen mij gebruikt kan worden?

De Vries wilde dolgraag het boek schrijven. Het geld interesseerde hem niet, zegt hij, het verhaal des te meer. ,,Het was kiezen tussen een boek of geen boek.'' Het boek 'De ontvoering van Alfred Heineken' werd een daverend succes - er zijn inmiddels meer dan 300.000 exemplaren van verkocht. Het boek geeft ook aan dat het verhaal verteld wordt door Van Hout. De laatste - geliquideerd in 2003 na een lunch in een Chinees restaurant in Amstelveen - droeg het boek op aan zijn 'onvergetelijke' jeugdvriend Robbie Offenberg.

Het contract tussen de journalist en Van Hout werd ook opgesteld om te voorkomen dat Heineken beslag zou leggen op het boek. Samen met Van Houts vriend Thomas van der Bijl kocht De Vries destijds het verhaal van Van Hout voor vijfduizend gulden. Daarmee waren De Vries en Van der Bijl op papier de rechthebbenden. Van Hout hield echter volledige zeggenschap over het deel van Van der Bijl, aldus De Vries.

Enkele maanden na de liquidatie van Van Hout droeg Van der Bijl de rechten over aan de erfgenamen van Van Hout. In De Telegraaf claimt de weduwe van Van der Bijl (die in 2006 werd geliquideerd) dat zij de rechthebbende is - Van der Bijl zou in 2001 de rechten aan haar hebben verkocht. Volgens De Vries klopt daar niets van.

Geen opmerkingen: