29 november 2009

Wordt verwacht 149 (nieuws, 2009)

OOG IN OOG MET DE GOUDEN TAND

De Spanningsblog bracht begin dit jaar het bericht dat de veelgeprezen, maar uiterst mediaschuwe Amerikaanse auteur Thomas Pynchon met een nieuw boek zou komen. De titel luidde 'Inherent Vice' en het zou zijn eerste detectiveroman zijn. Het boek is inmiddels in Engeland en de VS verschenen en kreeg lovende reacties. The Washington Post noemde de roman 'een schitterende pastiche op het detectivegenre', terwijl The Sunday Telegraph het boek niet alleen bestempelde als 'een fascinerende detectiveroman', maar ook 'een psychedelisch eerbetoon aan de jaren zestig'. 'Inherent Vice' verschijnt in mei 2010 in Nederlandse vertaling onder de titel 'Eigen gebrek' bij uitgeverij De Bezige Bij.

'Eigen gebrek' speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig. Het is alweer een tijdje geleden dat de altijd stonede privé-detective Doc Sportello zijn ex-vriendin voor het laatst heeft gezien. Maar dan duikt ze ineens op met het bericht dat de miljardair op wie zij verliefd is gekidnapt gaat worden. Voor hij het weet, bevindt Doc zich in een bizarre, mogelijk zelfs gevaarlijke situatie en krijgt hij te maken met surfers, oplichters, drugsverslaafden, rockers, een moordzuchtige woekeraar en de mysterieuze entiteit 'De gouden tand'.

Pynchons uitgever Dan Franklin noemt het boek een briljante weergave van het Los Angeles kort na de door Charles Manson gepleegde moorden en exemplarisch voor Pynchons kijk op de drie-eenheid seks, drugs en rock-'n-roll. Het voorlaatste boek van Pynchon was 'Against the Day' uit 2006 en telde meer dan duizend pagina's. 'Eigen gebrek' eindigt na 384 pagina's.

Thomas Pynchon, geboren op 8 mei 1937 in Glenn Clove, is een schrijver van complexe 'encyclopedische romans', zoals 'V.', 'The Crying of Lot 49', 'Vineland', 'Mason & Dixon' en 'Against the Day' en wordt ook wel vergeleken met de Ierse schrijver James Joyce. In 1974 won hij de National Book Award voor 'Gravity's Rainbow'.

Hij heeft altijd de publiciteit gemeden. Nooit heeft hij een interview gegeven en sinds 1963 zijn de enige tekens van leven zijn werk zelf, en daarnaast wat journalistiek werk, enige recensies van andermans werk, en flapteksten voor boeken. In dit kluizenaarsgedrag heeft hij tot nu toe volhard. Overigens werd Pynchon tot tweemaal toe in de tv-serie 'The Simpsons' opgevoerd, zij het dan met een papieren zak over zijn hoofd. De foto bij dit bericht is een ongedateerde afbeelding van Pynchon als jonge man in marine-uniform.

Pynchon zelf heeft één keer zijn standpunt toegelicht toen CNN hem in 1997 opspoorde. Op de vraag van een journalist antwoordde hij simpelweg: ,,Geen zin om met journalisten te praten. En nee is nee.''

Geen opmerkingen: