20 november 2009

Wordt verwacht 146 (nieuws, 2009)

DE VERLOSSER KOMT...

Hij is in aantocht! Al meerdere malen aangekondigd en jaren op gewacht. Maar nu komt hij toch echt: 'De Verlosser'.

'De Verlosser' van Tomas Ross wel te verstaan. En dan hebben we het niet over de Verlossers Cruijff, Barack Obama of Maitreya, maar over die andere, waar de calvinistische Haagse plotdenker al sinds zijn jeugd een mateloze bewondering voor heeft. (Zie interview). Uitgeverij Cargo heeft de publicatie van 'De Verlosser' nu voor mei 2010 in de planning staan. Maar ja, je weet het tegenwoordig nooit met verlossers...

Tomas Ross liet eerder weten dat hij al bezig was met een soort 'De Da Vinci Code'-achtige thriller nog voordat Dan Brown met zijn boek wereldwijd roem vergaarde. Maar er kwam telkens weer wat tussen: de trilogie 'Voor koningin en vaderland', een paar Havank-boeken en onder andere de thrillers 'De tranen van Mata Hari', 'De marionet' en 'Het meisje van Buenos Aires'.

Het verhaal: In Israƫl graaft priester-archeoloog Johannes Hus een kleine, fonkelende steen op die hem in vervoering brengt. Ook achter de muren van Vaticaanstad is er grote consternatie wanneer de vondst bekend wordt: de wederkomst van de verlosser lijkt nabij.

In het diepste geheim wordt de steen uit het Heilige Land gesmokkeld en naar de Pauselijke Academie van Wetenschappen gebracht. Daar hangt in een donker vertrek een icoon met de afbeelding van de jonge maagd Maria: een ragfijn portret van een meisje dat zich nog niet bewust is van haar goddelijke taak. Het portret staat centraal in de felle strijd die losbarst in het Vaticaan over de bestemming van de steen.

De jeugdige, ambitieuze advocaat David Cohen is onwetend van dit alles. Hij en zijn vrouw Sarah leiden samen met hun elfjarige dochtertje Marije een gelukkig leventje in Amsterdam. Totdat een serie bizarre gebeurtenissen volgt en David een verbijsterend plan ontdekt. Zijn dochter is de inzet van de nietsontziende machtsstrijd binnen de katholieke kerk met als hoogtepunt het raadselachtige overlijden van Johannes Paulus I kort na aanvang van zijn pontificaat. Nooit eerder kreeg het 'Urbi et Orbi' ('aan stad en wereld') zo'n sinistere betekenis...
(Foto auteur: Sander Nieuwenhuys)

Geen opmerkingen: