25 november 2009

Peter James - Ten dode opgeschreven (2009)


Peter James wordt alleen maar beter(Door Arno Ruitenbeek)

Vijf keer Roy Grace, vijf keer iets met dood in de titel. Bij Peter James weet je wat je krijgt, plus de garantie dat het alleen nog beter kan worden.

Thema dit keer: mensenhandel. Met een tweeledig doel worden Roemeense zwervertjes naar het Verenigd Koninkrijk verscheept. Prostitutie en hun organen. De tweede branche levert meer geld op dan de eerste en dan is de keus voor de gewetenloze boeven niet moeilijk.

Doordat de opsporingsinstanties onvoldoende geƫquipeerd zijn op dit medische terrein, is de tegenwerking te verwaarlozen. Brightons beste speurneus Grace zou echter niet Grace zijn als hij niet het uiterste probeert om er achter te komen wie de drie tieners, wier lijken leeggehaald en dichtgenaaid in Het Kanaal zijn gegooid, heeft vermoord.

Zijn nieuwe liefde Cleo en zijn spoorloos verdwenen vrouw Sandy geven vanzelfsprekend acte de presence. Met dit verschil dat Sandy in Duitsland een nieuw leven blijkt te hebben opgebouwd; juist op het moment dat Roy haar wil laten dood verklaren.

Peter James - Ten dode opgeschreven. Vertaling: Ineke de Groot. Uitgeverij De Fontein, 479 pag.

Geen opmerkingen: