01 november 2009

Jon Stock - Buiten adem (2009)

Een bomgordel met gevolgen(Door Wilko Voordouw)

Het moet de afgelopen jaren - zeg sinds de aanslagen van 11 september 2001 - de nachtmerrie zijn geweest van iedere organisator van een massa-evenement. Stel je voor dat er iemand is met een bom die zich in de menigte mengt en besluit om het explosief te laten springen. Stel dat het gebeurt in een marathon: een evenement waardoor het normale leven in een stad toch al is ontwricht. Als zo'n bom dan inderdaad ontploft heb je dus dubbele chaos.

Met dat spannende gegeven is de Britse schrijver en journalist Jon Stock - hoofdredacteur van de weekendbijlage van The Daily Telegraph - aan de slag gegaan voor zijn roman Buiten Adem. Hij heeft een supermoment uitgekozen om iemand met een bomgordel om los te laten in Londen. Tijdens de Londen Marathon probeert een terrorist een aanslag te plegen op de sportieve Amerikaanse ambassadeur, die hardloopt in gezelschap van nog zo'n 35.000 andere lopers. Als de zelfmoordterrorist slaagt, zullen ook tientallen andere mensen het leven laten. Bovendien: de stad is ontwricht, dus hulp zal pas heel laat komen. En... de paniek zal natuurlijk totaal zijn.

De man die heel erge rampen moet zien te voorkomen heet Daniel Marchant. Hij is de zoon van de voormalige - ontslagen -topman van MI6 en is zelf geschorst. Maar de toevallige deelnemer aan de marathon - overgehaald door zijn vriendin - ziet de bomgordel en het verdachte gedrag van de terrorist. Het is slechts het begin van de thriller-achtbaan waarin hij terecht komt.

Jon Stock weet hoe hij een spannend verhaal moet vertellen. Hij zet zijn intrige vlot neer en de lezer - die door de eerste marathonhoofdstukken al 'gepakt' is - gaat net als Daniel Marchant van vervolgintrige naar weer de volgende verwikkeling. Want de marathon is slechts het eerste decor van een thriller, die de lezer mee voert naar Polen en India - het land waar Stock ooit correspondent was. Stock heeft de actualiteit goed gevolgd, want hij 'behandelt' in het boek de nachtelijke vluchten met 'illegale' passagiers van de CIA, het martelen via het waterboorden en de rivaliteiten van de diverse geheime diensten. De flaptekst stelt dat de actiethriller zich richt 'op de liefhebbers van John Le Carré en Jason Bourne'. Het is een debuut dat in ieder geval naar meer smaakt.

Jon Stock - Buiten Adem. Uitgeverij Unieboek, 302 pag.

Geen opmerkingen: