14 april 2023

De beste thrillers aller tijden #74 (nieuws, 2023)


De favoriet van... Patrick De Bruyn




Op 14 april 2022, de vijftiende verjaardag van De Spanningsblog, publiceerden we de lijst met De beste thrillers aller tijden. Tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland noemden (mét toelichting) hun favoriete thriller. Maar de lijst is nog steeds 'under construction'. Met enige regelmaat wordt die dit jaar aangevuld met een tip van een schrijver. Vandaag, op de zestiende verjaardag van De Spanningsblog, wordt de lijst verrijkt met de keuze van de Vlaamse auteur Patrick De Bruyn.


Woody Dubois - De  Atomium-tapes


Vernieuwend, spannend, hilarisch en anders

(Door Patrick De Buyn)

Van Peter Kuijt van deze Spanningsblog kun je niet zeggen dat hij niet volhardend is.

Toen hij met het vijftienjarige jubileum van De Spanningsblog in het vooruitzicht, ook naar mijn beste thriller aller tijden vroeg, kon ik er echt niet slechts eentje uit mijn lange lijst ‘allerbeste’ uitpikken. Ik was altijd al een veelvraat geweest wat thrillers lezen betreft en het leek mij vooral appels met citroenen vergelijken om er slechts eentje naar voor te schuiven.

Toen ik laatst op De Spanningsblog ook de trailer van mijn nieuwe thriller Hoog spel aan hem voorstelde, bracht Peter het gesprek opnieuw op die lijst met beste thrillers aller tijden. En jawel, toen viel plots dat ene blokje van de puzzel op zijn plaats.

Want laat dit nieuwe boek nu wel heel erg in de richting gaan van wat ik altijd al heb willen schrijven: iets dat lijkt op De Atomium tapes van Woody Dubois, in 1977 uitgegeven in de Beertjesreeks van Bruna.

Ik had tot dan vooral Engelse whodunits gelezen en zelf al een klassiek jeugdboek Angst om de gijzelaars gepubliceerd bij Davidsfonds. Maar deze 'Woody Dubois' was zó anders, zó vernieuwend, zó spannend en hilarisch, dat ik gelijk aan de slag ging om zelf ook zoiets te schrijven. Wat toen grandioos mislukte, natuurlijk.

Wat ik toen, nog met pen in een schriftje schreef, is bij een van de verhuizingen die ik maakte, roemloos verloren gegaan. Gelukkig maar, denk ik nu.

Het is pas een kwarteeuw later dat ik ontdekte dat Woody Dubois een nom de plume was van Piet Teigeler (i.s.m. Eddy van Hee) die trouwens net als ik toen enkele keren genomineerd werd voor de Hercule Poirotprijs. Ik heb dat fictieve personage, pr-man Woody Dubois, trouwens ook, met Piets toestemming, ooit opgevoerd in mijn (ook voor de Gouden Strop genomineerde) thriller Verminkt.

En nadat ik de Hercule Poirot dan zelf had ontvangen, had ik het zo gehad met mijn donkere personages die zichzelf altijd in de nesten werkten, dat ik weer eens probeerde om iets van die sfeer van De Atomium tapes in een boek te krijgen. Helaas. Die poging werd enkele bekroond met een writer's block van vier jaar.

En ondertussen zijn weer jaren voorbijgegaan en toen ik met mijn nieuwe uitgeefster aan de slag ging om na te denken over wat ik verder nog wilde schrijven, heb ik nooit een moment teruggedacht aan Woody, maar nu Peter Kuijt opnieuw de vraag stelde, besefte ik pas hoe die Woody Dubois mij onbewust is blijven achtervolgen. En de trailer die nu bij Hoog spel hoort, zou evenzogoed passen in het plaatje van hoe ik De Atomium tapes nu nog altijd zie.

Piet Teigeler als Woody Dubois is mij in elk geval zo blijven achtervolgen dat ik er ook onbewust altijd een vervolg aan heb willen breien.

Het pocketje heb ik nog, toen gekocht voor enkele franken bij de legendarische Corman boekwinkel in Brussel, maar ga ik het herlezen? Ik denk het niet. Niets kan de sfeer die ik toen voelde terug brengen. Naast alle wereldliteratuur en internationale thrillers is dit in elk geval het boekje dat mij onbewust tot bijna een halve eeuw later is blijven achtervolgen.

Misschien heb ik met Hoog spel dan toch eindelijk dat spannende verhaal geschreven dat ik altijd al heb willen schrijven.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Woody Dubois is public relations man in de wervelende, sophisticated EEG-hoofdstad Brussel, waar financiële, seksuele en politieke belangen om de voorrang strijden. In deze wereld van cocktailparty's, seks en sleutelclubs kan de J&B drinkende, moderne kunst verzamelende Woody zich met zijn Siamese ex-kater Planchet uitstekend staande houden.

Tot hij via een collega de Japanner Takahashi op zijn dak geschoven krijgt, die Brussel wil zien. Via de Grote Markt en het Atomium belanden Woody en Takahashi in het crematorium van Ukkel, alwaar Takahashi veel belangstelling toont voor de gecremeerde.

Maar even later is de Japanner zelf rijp voor crematie en er begint een jacht op zowel de geheimzinnige Atomium-tapes als op Woody, die totaal onwetend is van wat er boven zijn hoofd hangt...

Woody Dubois is het pseudoniem van de Belgische auteur, journalist en redacteur Piet Teigeler (Antwerpen, 18 juni 1936). Hij werd geboren in het gezin van een Vlaamse moeder en een Duitse vader en groeide op in Antwerpen boven Café du Robinet van zijn grootouders.

Op zijn 31e begon hij te werken bij De Nieuwe Gazet en in de jaren 70 werd hij hoofdredacteur van Panorama. In 2000 kreeg hij de Hercule Poirot-prijs voor de misdaadroman De Zwarte dood uit de reeks over het Antwerpse politieduo John Carpentier en Leo Dewit. In 2002 werd zijn roman Het dwaalspoor verfilmd, vijf jaar later bracht hij Dood uit, de tiende en laatste misdaadroman in de reeks Carpentier en Dewit. Vervolgens was het wachten tot 2013 op een nieuwe roman van zijn hand, de historische thriller Gevaarlijk volk.

Teigeler was voorzitter van de Asociación Internacional de Escritores Policiacos (AIEP), een internationale vereniging van misdaadauteurs.

De Vlaamse schrijver Patrick De Bruyn (1955) publiceerde in 1998 zijn eerste misdaadroman, File, in 2000 gevolgd door Indringer. Tussen 2001 en 2006 schreef hij de drie thrillers Vermist, Verminkt en Verdoemd. Met Verliefd brak Patrick De Bruyn in 2007 definitief door bij het grote publiek. Passie kwam uit in het voorjaar van 2008. Eveneens in 2008 verscheen een volledig herziene editie van Indringer.

Zijn thrillers worden gekenmerkt door een beschrijving van gewone mensen die door het noodlot of door eigen toedoen in een nachtmerrie belanden, aldus Wikipedia. Zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop (1 keer), de Diamanten Kogel (2 keer) en de Hercule Poirotprijs (4 keer). Met Dodelijk verlangen won hij de Hercule Poirotprijs 2010. 

In februari van dit jaar kwam De Bruyns dertiende thriller uit, Hoog spel. De thriller vertelt het verhaal van Amy die na een moeilijke periode opnieuw aan het daten gaat en zo John ontmoet. John is onderzoeksjournalist en raakt fraude op het spoor met ontwikkelingsgeld.

Tot John plots van de aardbodem verdwijnt. Dan staat de politie voor Amy’s deur en verandert haar leven in een thriller wanneer ze berichten op haar telefoon, een grote som geld op haar rekening en vingerafdrukken niet zomaar kan verklaren.

Ziehier de trailer van Hoog spel:



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten 
John le Carré Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Tom Clancy - Uitstel van executie (2003); favoriet van Martyn van Beek
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
Anne Eekhout - Mary (2021); favoriet van Lidewij Martens 
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern 

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Stephen King - 22-11-1963; favoriet van Saskia Oudshoorn

Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck 

Linda J. LaRosa & Barry Tanenbaum
 - De toevalsfactor (1978); favoriet van Jos van Cann
Pierre Lemaitre - Alex (2013); favoriet van Guy Prieels
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst 

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

Geen opmerkingen: