03 april 2023

Sinister plot (nieuws, 2023)

John Grisham kondigt opvolger 'The Firm' aan
Het betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. Met The Firm uit 1991 vestigde John Grisham zijn naam als begenadigd auteur van legal thrillers. Op 17 oktober 2023, 32 jaar na de publicatie van zijn iconische thriller, kondigt bestsellerauteur John Grisham het vervolg aan, getiteld The Exchange.

The Firm
(in het Nederlands vertaald als Advocaat van de duivel), werd in 1993 bewerkt tot een film, een kaskraker met niet de geringste acteurs: Tom Cruise, Gene Hackman en Wilford Brimley. Boek en film vertellen het verhaal van de jonge advocaat Mitch McDeere die in dienst komt van een klein maar prestigieus advocatenkantoor om gaandeweg te ontdekken dat de meeste klanten aan de verkeerde kant van de wet opereren. Het kantoor helpt bij het uitvoeren van transacties met als doel om de illegale oorsprong van geldsommen of andere zaken te maskeren, oftewel witwassen. 

Dat John Grisham op de proppen komt met een vervolg op een succesvolle thriller is niet nieuw voor hem. In 2013 liet hij advocaat Jake Brigance in Sycamore Row (De erfgenaam) en A Time for Mercy (Een tijd voor genade, 2020) opdraven. De raadsman steeg al tot grote hoogten in Grishams debuut A Time to Kill (De jury, 1989). Maar een gewoonte maakt Grisham er niet van: klassiekers als The Pelican Brief (Achter gesloten deuren, 1992), The Client (De cliĆ«nt, 1993), The Chamber (Het vonnis, 1994), The Rainmaker (De rainmaker, 1995) en The Runaway Jury (In het geding, 1996) bleven zonder vervolg. 

Mitch McDeere keert terug in The Exchange. De lezer ontdekt hoe het hem en zijn vrouw Abby is vergaan nadat ze de onzuivere praktijken van het advocatenkantoor Bendini, Lambert & Locke aan het licht hadden gebracht en vervolgens het land waren ontvlucht. Vijftien jaar later wonen Mitch en Abby in Manhattan, waar Mitch partner is bij het grootste advocatenkantoor ter wereld. Dan vraagt een mentor in Rome hem om een gunst die Mitch ver van huis brengt. Maar hij vindt zichzelf in het midden van een sinister plot met wereldwijde implicaties. Opnieuw brengt hij zijn collega's, vrienden en familie in gevaar. Hij slaagt erin om zijn vijanden steeds een stap voor te zijn, maar nu breekt het moment aan dat hij zich nergens kan verschuilen. 

Geen opmerkingen: