07 februari 2013

Glazen trofee (nieuws, 2013)

AWARDS VOOR DEN TEX, GERRITSEN EN HAYNES

'Het stille meisje' van de Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen is door de thrillerlezer verkozen tot de Beste Buitenlandse Thriller van 2012. Haar Nederlandse uitgever nam vanavond in een bomvolle Club Bitterzoet in Amsterdam de Crimezone Thriller Award in ontvangst.

In de categorie Nederlandstalig werd Charles den Tex (foto) bekroond voor zijn laatst verschenen thriller 'De vriend'. Hij kreeg de prijs overhandigd door zijn Engelse vakgenoot R.J. Ellory, die tussen de bedrijven door niet onverdienstelijk als gastmuzikant optrad met de band Afrit 5. De prijs voor het beste thrillerdebuut ging naar Elizabeth Haynes' 'Waarheen je ook vlucht'.

Er werden in totaal meer dan 16.500 stemmen uitgebracht. Er kon gestemd worden op thrillers verschenen tussen 1 september 2011 en 1 september 2012. De Crimezone publieksprijzen werden voor de tiende keer uitgereikt.

Dit jaar werden er ook een televisie- en filmprijs uitgereikt. Als Beste Nederlandstalige Misdaadfilm van de afgelopen tien jaar werd 'Loft' (met onder anderen Barry Atsma en Fedja van Huêt) gekozen. Regisseur Antoinette Beumer nam de glazen trofee in ontvangst. Regisseur Diederik van Rooijen en acteur Raymond Thiry haalden namens het team van 'Penoza' de prijs op voor Beste Nederlandstalige Misdaadserie. Van Rooijen zei dat binnenkort begonnen wordt met het maken van de derde en laatste reeks.

Geen opmerkingen: