08 februari 2013

Dominantie (nieuws, 2013)

JAMES PATTERSON POPULAIRSTE AUTEUR IN BRITSE BIEB

Voor het zesde achtereenvolgende jaar prijkt de naam van de Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson bovenaan het lijstje van populairste auteur onder leden van de Britse bibliotheken. Schrijvers uit de Verenigde Staten domineren de top twintig van meest geleende titels. Zeventien van de twintig boeken zijn geschreven door Amerikaanse of in de VS wonende misdaadauteurs. Van die boeken zijn er negen geschreven of mede geschreven door Patterson. Dat blijkt uit een overzicht van de Public Lending Right (PLR).

Het boek '10th Anniversary', dat Patterson samen met Maxine Paetro schreef werd het meest uitgeleend. Pattersons boeken werden vorig jaar meer dan een miljoen keer afgestempeld. Agatha Christie was een van de zes Britse auteurs in de top twintig met meest uitgeleende titels van fictie voor volwassenen. Andere populaire misdaadauteurs zijn Alexander McCall Smith, Ian Rankin en de in de VS wonende Lee Child.

Volgens de PLR, de organisatie die toeziet op betalingen aan auteurs voor geleende boeken, is het aantal uitleningen vorig jaar met vier procent gedaald. In 2012 sloten tweehonderd bibliotheken in het Verenigd Koninkrijk hun deuren.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: