03 februari 2013

Tekorten en onzekerheden (nieuws, 2013)

OVERDRIJVEN IS OOK EEN VAK

Het is volgens ons een van de meest over het hoofd geziene spannende boeken van 2012. Dat zegt uitgeverij Atlas Contact over 'Kruisverhoor' van Peter Delpeut. Men heeft het boek links laten liggen. Aan 'Kruisverhoor' is nauwelijks aandacht besteed, stelt de uitgever. ,,Daar willen wij verandering in brengen. Wij geloven echt in dit boek. Het is prachtig, meeslepend, spannend en blijft nog lang in je hoofd rondspoken als je het uit hebt.''

Overdrijven is ook een vak, dat blijkt maar weer. Je zou het aantal schrijvers de kost moeten geven, die hun schrijfhand zouden afstaan als zij net zo veel aandacht zouden krijgen als cineast en schrijver Delpeut heeft gehad. Alleen al op de site van de uitgeverij zelf staat een fors rijtje aanbevelingen van recensenten. 'Het verhaal ademt de zwaarmoedigheid en melancholie van een populaire misdaadserie als 'The Killing' maar dan gevangen in een winters Noord-Hollands decor', schreef Trouw. BOEK vindt Delpeut een overtuigend multitalent met een dwingend en zorgvuldige manier van schrijven. De Volkskrant deelde vier sterren uit en schreef ''Kruisverhoor' is knap geregisseerd, kent spannende momenten, geeft in heldere taal uitdrukking aan tekorten en onzekerheden, laat levens voelen waarin mensen elkaar gevangen houden.' 'Kruisverhoor' is veel meer dan een geslaagde Hollandse policier, oordeelde VPRO Gids. Recensieweb: 'De dialogen zijn sterk en nooit voorspelbaar (…) Een aanrader voor wie graag een échte literaire thriller leest.' En 8Weekly concludeert: 'Delpeut slaagt erin de lezer te laten smachten'. En als je ook nog weet dat de filmrechten op 'Kruisverhoor' zijn verkocht aan Topkapi Films, de maker van onder andere Zwartboek en Alles is Liefde, dan ga je denken: uitgever niet zo zeuren. Zelfs De Spanningsblog heeft er in een eerder stadium aandacht aan besteed.

Voor degenen die niet weten waar 'Kruisverhoor' over gaat: In de Noord-Hollandse bollenstreek is een babylijkje gevonden. Een meisje van zeventien wordt gearresteerd. Ze draagt de sporen van een zware bevalling. Maar ze zwijgt. Rechercheur Martin Jansen heeft de gave om iedere verdachte aan het praten te krijgen. Als op eerste kerstdag een collega zijn hulp inroept, kan hij niet weigeren. Ook al wordt hij aan het sterfbed van zijn demente moeder verwacht. Hij stapt de verhoorkamer binnen en ziet een meisje dat als twee druppels water lijkt op Kirstin. De vrouw die hij nu juist probeerde te vergeten.

Om het boek van Delpeut opnieuw onder de aandacht te brengen, heeft de uitgeverij een filmpje gemaakt. En omdat De Spanningsblog de beroerdste niet is, deelt hij die graag met zijn bezoekers:

Geen opmerkingen: