10 februari 2013

Verkeerd begrepen (nieuws, 2013)

HITCHCOCK: ''PSYCHO' WAS EEN GROTE GRAP'

Regisseur Alfred Hitchcock beschouwde zijn meesterwerk 'Psycho' als een grote grap. Dat blijkt uit een interview met de wereldberoemde filmmaker dat in de BBC-archieven is gevonden.

'Psycho' uit 1960 wordt beschouwd als de beste film die de 'Master of Suspense' ooit maakte. De thriller vertelt over Norman Bates (Anthony Perkins) die op een afgelegen heuvel samen met zijn mysterieuze moeder een hotel runt. Hitchcock schoffeerde filmcritici en het publiek onder meer door de grote ster van de film, jonge actrice Janet Leigh, al na een uur te laten vermoorden tijdens de roemruchte douchescène. Veel vrouwen durfden naar verluidt na het zien van de moord niet meer onder de douche te stappen.

Maar in het BBC-interview uit 1964 stelt Hitchcock dat het publiek de film helemaal verkeerd had begrepen. ,,Ik vond het verhaal vooral amusant", stelt de regisseur. ,,De hele film was voor mij een grote grap. Ik was geschokt toen ik merkte dat mensen het allemaal heel serieus namen." Het interview werd uitgezonden in het BBC-programma 'Monitor' in juli 1964. Het vraaggesprek maakt onderdeel uit van het luisterboek 'Alfred Hitchcock: In His Own Words'.

Hitchcock genoot er wel van dat mensen moesten schreeuwen tijdens het kijken van de film. ,,Maar ze moeten er wel plezier aan beleven. Ze moeten de zaal giechelend van plezier verlaten." Het moeizame productieproces van 'Psycho' is het onderwerp van de film 'Hitchcock', met Anthony Hopkins in de titelrol. De film, waarin ook Scarlett Johansson meespeelt, is vanaf begin maart in Nederland te zien.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: