05 februari 2013

Commerciëler (nieuws, 2013)

CARGO BETREURT VERTREK DE ZWAAN

Uitgeverij Cargo ziet het vertrek van thrillerauteur Peter de Zwaan met lede ogen aan. ,,Het is een vervelende situatie'', zegt redacteur Marjolein Schurink in een reactie. De Zwaan won in 2000 met 'Het alibibureau', toen uitgegeven door Meulenhoff, de Gouden Strop.

Afgelopen weekend maakte De Zwaan in een column op zijn eigen en deze site bekend op te stappen bij Cargo, een imprint van uitgeverij De Bezige Bij. Aanleiding waren de gesprekken tussen de uitgever en de schrijver over diens nieuwste thriller 'De Loverman'. Het boek speelt in op de handel en wandel van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, die onder meer beticht wordt van het stellen van onjuiste diagnoses.

De Zwaan, die in december het manuscript van 'De Loverman' naar zijn uitgever stuurde, kreeg vorige maand een mail met verzoeken om het aan te passen. Dat zou het boek namelijk 'commerciëler' maken. De schrijver wilde dat niet en besloot daarop op te stappen.

,,Wij hebben veel respect voor het auteurschap van Peter de Zwaan'', benadrukt Schurink. ,,Zijn laatste vijf boeken waren prima, maar verkochten niet zo goed. En ook Peter was niet tevreden over de verkoop. Tja, dan ga je kijken op welke manieren je een grotere lezersgroep kunt bereiken.'' Ze bevestigt dat het de wens van Cargo was om het aandeel van Jansen Steur in het boek groter te maken, omdat de in opspraak geraakte medicus nu eenmaal in het nieuws is. ,,We hadden gehoopt dat we er met nog een of twee redactierondes uit zouden kunnen komen. Maar Peter wilde dat niet, hij vond het manuscript goed zo als het was.'' Schurink is benieuwd hoe het boek dat De Zwaan nu in eigen beheer wil gaan uitbrengen het gaat doen. Wat haar betreft blijven de schrijver en de uitgeverij 'on speaking terms'.

Geen opmerkingen: