18 februari 2013

Totaalbeleving (nieuws, 2013)

KUNSTBOEK IN THRILLER WORDT REALITEIT


In december 2011 publiceerde schrijfster Marion Altena het boek 'Ontworteling', in haar eigen woorden 'een bloedstollende thriller over barokmuziek en historische architectuur, rock en freerunning, een jonge fotografe en een eeuwenoude jongeman'. 'Ontworteling' verhaalt over een jonge Rotterdamse fotografe, Lente van 't Zand, die onder de nickname Rhona via internet in contact komt met een  mysterieuze onbekende, die zichzelf een vampier noemt. Het brengt haar in een penibele situatie.

Ondanks het gevaar dat haar bedreigt, zet Rhona/Lente echter een plan door dat al een tijdje bij haar leeft: het verzamelen van kunstzinnige foto's om daar een boek van te maken. In 'Ontworteling' volgt de lezer hoe ze een thema bedenkt, een verhaallijn ontwikkelt en fotoreportages organiseert.

Nu, een dik jaar na publicatie van de thriller is het kunstboek nu ook een feit. Je zou Lente van 't Zand het alter ego van Altena kunnen noemen, want de foto's zijn eigenlijk van de hand van de schrijfster zelf. Al in de zomer van 2008 wilde ze die foto's in een (tweede) kunstboek kwijt. ,,Geschikte teksten daarbij vinden was echter niet zo eenvoudig als ik van tevoren had ingeschat'', schrijft ze op de blog van filmmaker Paul Ruven. ,,Na maanden van nadenken wist ik nog steeds niet of poëzie, proza, citaten of misschien een interessante briefwisseling het best paste bij de symbolische en sfeervolle beelden die ik had gemaakt.''

Uiteindelijk werd 'Ontworteling' het juiste handvat. Met daarin dus het verhaal van de fotografe Lente van 't Zand, die tussen alle hachelijke ervaringen door een kunstzinnig boek probeert samen te stellen. Altena verwoordt het aldus: ,,'Liefde en verval' is een extra dimensie bij de totaalbeleving van 'Ontworteling'.'' Het boek telt 124 pagina's en is via Amazon.com te bestellen.

Geen opmerkingen: