De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Tomas Ross, Jo Nesbø, Pieter Aspe, Stephen King, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn rijke collectie aanschouwend richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de vierendertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Bram Verschoor.
DE GEESTELIJK VADER VAN ARIE ARENDS
(Door Wim van Eyle)
Zijn werkelijke naam was Pieter van Veen en Bram Verschoor was een van de twee pseudoniemen die hij hanteerde. Van de goede man is zo goed als niets traceerbaar. Persoonlijke gegevens ontbreken nagenoeg. We weten alleen dat Van Veen in 1898 werd geboren en in 1966 overleed.
Zijn detectiveromans zijn uiterst zeldzaam zijn, vooral die met een stofomslag. Dit lag gedeeltelijk aan de Tweede Wereldoorlog en ik vermoed dat ettelijke exemplaren in de zeer koude winters in potkacheltjes verdwenen zijn.
Van Veens eerste boek verscheen in 1937. Daarin introduceerde hij de detective Arie Arends (de eerste twee boeken maakten dan ook deel uit 'der A.A. serie'). Er volgden nog drie boeken met Arie Arends als hoofdpersoon. De verhalen zijn vlot geschreven en voorzien van hier en daar een scheut humor.
1937 'De adverteerende doode' (uitgegeven door de Detective-Club door A.A.M. Stols' uitgeversmaatschappij te Maastricht en Brussel)
1937 'Het mysterie van de uitgedoofde lamp' (idem)
1940 'Moord in blokschrift' (uitgave Keurboekerij van de N.V. Het Nederlandsche Boekhuis, Tilburg)
1944 'De raadselachtige verdwijning (uitgave De Palm, Deurne)
Naast de Arie Arends-boeken schreef van Veen nog vier boeken onder het pseudoniem Sonja Surink. De uitgaven kwamen vooral in de bibliotheken terecht en zijn nu zo goed als onvindbaar. In de eerste drie was ene Dorothea Zwart de hoofdfiguur.
1940 'De man met de vele gezichten' (uitgave De Kern)
1940 'Het verdwenen meisje' (uitgave De Kern)
1940 'De moord in den scheerstoel' (uitgave De Kern)
1941 'De onzichtbare vijand' (uitgave De Kern)
(Bron: Wim van Eyle)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten