08 februari 2013

Geen uitkomst (nieuws, 2013)

HERMAN KOCH: ''HET DINER' IS GEEN THRILLER'

Schrijver Herman Koch heeft het dezer dagen niet makkelijk in de Verenigde Staten. Nadat de New York Times zijn roman 'Het Diner' al had neergesabeld vanwege de 'ziekmakende' moraal van het verhaal, zag de schrijver zich tegenover het vakblad Publishers Weekly genoodzaakt te benadrukken dat het boek vooral geen thriller is.

Volgens Publishers Weekly is 'Het Diner' 'een psychologische thriller over een vijfgangenmaaltijd die volkomen verkeerd afloopt'. Het tijdschrift vroeg Koch of na de stortvloed aan Scandinavische spannende romans de Verenigde Staten overspoeld zullen worden door thrillers van Nederlandse bodem. ,,Laten we hopen van niet'', antwoordt Koch. ,,Ik beschouw 'Het Diner' niet als een thriller in de strikte zin van het woord. Het mysterie wordt in het begin van het boek al geopenbaard. De belangrijkste vraag is hoe de personages omgaan met de kennis die ze hebben.''

Koch geeft toe dat hij wel 'het suspense deel' van het thrillergenre gebruikt. ,,In 'Het Diner' willen we weten wat er gaat gebeuren, maar er is geen uitkomst zoals in de meeste thrillers waarin iemand wordt gearresteerd of gedood. Of dat we uiteindelijk te weten komen dat de moordenaar die aardige dokter was, die we het minst verdachten.'' (foto auteur: Mark Kohn)

UPDATE 12 FEBRUARI: Toch nog een opsteker voor Koch. De recensent van USA Today geeft vier sterren aan 'The Dinner'.

(Bron: Publishers Weekly)

Geen opmerkingen: