01 februari 2013

Onder covers (4)

Rubriek waarin thrilleromslagen - van spuuglelijk tot bloedmooi - tegen het licht worden gehouden


Wie is toch de vrouw met de rode jas?

Als je regelmatig nieuwe thrillers onder ogen krijgt, krijg je soms het gevoel dat jede omslagen wel eens eerder hebt gezien. Dat overkwam ook Simone van der Vlugt, schrijfster van de thriller 'Aan niemand vertellen', deze week nog bekroond als de beste vrouwenthriller van 2012 door de lezers van de website vrouwenthrillers.nl. De cover van haar thriller toont een dame in een rode jas, met haar tot op haar schouders, die twijfelt tussen links- en rechtsaf. ,,Dat meisje op de cover heb ik ook op een ander boek gezien'', laat de schrijfster weten.

Het is heel goed mogelijk dat Van der Vlugt de cover van de thriller 'Hanging Hill' van haar Britse vakgenoot Mo Hayder onder ogen heeft gehad. De dame op deze cover lijkt als twee druppels water op haar collega van 'Aan niemand vertellen', alleen is ze in een andere omgeving 'geplakt'.


Een beetje onderzoek leert dat de foto is gemaakt door Ayal Ardon, werkzaam voor Trevillion Images, een foto-agentschap in Brighton. Het bedrijf levert een rijke variatie aan - laten we zeggen - kunstzinnige foto's voor gebruik op onder andere boekomslagen, muziek-cd's, brochures en ansichtkaarten. De ontwerpers van de covers zijn vervolgens met de roodgejaste dame aan de haal gegaan. Roald Triebels maakte er het zijne van op het omslag van 'Aan niemand vertellen'.

De Spanningsblog kwam nog drie covers tegen, waarvoor zo goed als zeker hetzelfde model is gebruikt: 'Zeg dat het je spijt' van Michael Robotham (omslagontwerp Marry van Baar), de 2012-versie van de young adult thriller 'De stalker' van Helen Vreeswijk en 'Zusje' van Rosamund Lupton.
Mogelijk dat ook de cover van 'Wat de zomer niet overleeft' van Tom Wright uit dezelfde serie komt. Oordeelt u zelf:


Mocht u soortgelijke boekomslagen zijn tegengekomen, schroom niet dat te laten weten. Ondertussen vraagt de redactie van De Spanningsblog zich af: wie is toch die vrouw met de rode jas?

(Met dank aan Simone van der Vlugt en Wim van Eyle)

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

Ooit overwogen een eigen detective-bureau te beginnen, Peter?