25 februari 2013

Wolkenkrabber (nieuws, 2013)

'DIE HARD' MAAKT COMEBACK IN BOEKVORM

'Die Hard' is terug en niet alleen in de bioscopen. Het boek dat de basis vormde voor de eerste film in de reeks, is na twintig jaar weer in print verkrijgbaar.

De thriller 'Nothing Lasts Forever' van Roderick Thorp werd bewerkt tot de eerste 'Die Hard'-film uit 1988. In de film heet de door Bruce Willis gespeeld politieman John McClane, maar in Thorps thriller draagt de held de naam Joe Leland. Ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van 'Die Hard I' is Thorps boek in paperback en als ebook verschenen. De ebookversie bevat ook kopieën van Thorps aantekeningen. De auteur schreef het boek toen hij in Laurel Canyon bij Los Angeles woonde en hij uitzicht had op een wolkenkrabber. Dat gebouw stond model voor de wolkenkrabber die in het boek in bezit werd genomen door terroristen.

Thorp, die 'Nothing Lasts Forever' in 1979 schreef, was op zijn beurt weer stevig geïnspireerd door de rampenfilm 'The Towering Inferno' uit 1975, over een wolkenkrabber die in brand staat. Na het zien van de film viel Thorp in slaap en droomde hij van een man in een hoog gebouw die door gewapende mannen wordt achtervolgd. Nadat hij was ontwaakt, begon Thorp direct te schrijven aan 'Nothing Lasts Forever'.
 
De eerste 'Die Hard'-film die een budget had van 28 miljoen dollar, werd een groot succes. Wereldwijd bracht hij ruim 140 miljoen dollar op. Voordat Bruce Willis uiteindelijk de rol aannam, had een flinke rij sterren voor de eer bedankt. De eerste was Frank Sinatra, die Joe Leland al eerder vertolkte in de film 'The Detective' (1968), gebaseerd op Thorps gelijknamige roman. Andere acteurs die niets zagen in de rol, waren Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Richard Gere, Harrison Ford en Mel Gibson.

De vijfde film in de reeks, 'A Good Day to Die Hard', is op 14 februari in de Verenigde Staten in roulatie gegaan. En ook nu speelt Willis de hoofdrol. Ditmaal is Rusland het decor, waar John McClane (Willis dus) zijn zoon Joe uit de gevangenis moet zien te bevrijden.

(Bron: The Hollywood Reporter)

Geen opmerkingen: