08 februari 2013

Oeuvreprijs (nieuws, 2013)

DIAMOND DAGGER VOOR LEE CHILD

De Crime Writers' Association heeft de 2013 Diamond Dagger toegekend aan de Britse thrillerschrijver Lee Child. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Child, pseudoniem van Jim Grant (Coventry, 1954), krijgt zijn prijs deze zomer uitgereikt tijdens een galadiner.

De Diamond Dagger wordt toegekend aan thrillerauteurs met een 'uitzonderlijk' oeuvre. Eerdere winnaars zijn Val McDermid, Ian Rankin en Elmore Leonard. Vorig jaar ging de prijs naar Frederick Forsyth.

Volgens CWA-voorzitter Peter James is Lee Child een van de weinige Britse misdaadschrijvers die wereldwijd een bekende naam is. ,,Hij is bovendien uitermate charmant en eerlijk en een onvermoeibaar promotor van ons genre.''

Child brak door met zijn eerste boek 'Killing Floor' ('Jachtveld', 1997) en heeft sindsdien een hele serie bestsellers op zijn naam staan. Hij woont voornamelijk in Manhattan, maar heeft ook een huis in Zuid-Frankrijk.

Alle boeken van Lee Child hebben de Amerikaanse ex-militair Jack Reacher als hoofdpersoon. Reacher, die uit eigen beweging het leger heeft verlaten, leidt een zwervend bestaan in de Verenigde Staten, waar hij zijn avonturen beleeft. Sinds 2008 is de Jack Reacher-serie de best verkopende boekenserie ter wereld met naar verluidt een verkoop van gemiddeld een boek per seconde. Zijn boek 'One Shot' werd verfilmd onder de titel 'Jack Reacher' en de film is eind 2012 première gegaan met Tom Cruise in de rol van Jack Reacher..

Geen opmerkingen: