21 november 2012

Gesignaleerd 183 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

PARKER BILAL - DE DONKERE STRATEN VAN CAÏRO

Bij uitgeverij De Geus verschijnt dinsdag 4 december 'De donkere straten van Caïro' van Parker Bilal.

Het zijn zware tijden voor voormalig inspecteur Makana. Hij is gevlucht uit zijn thuisland Soedan en woont op een krakkemikkige woonboot in Caïro.

Wanhopig op zoek naar een baantje stelt hij zich beschikbaar als privédetective. Als de beruchte magnaat Saad Hanafi hem bij zich roept, is hij niet in de positie de opdracht te weigeren. De sterspeler uit Hanafi's voetbalteam is verdwenen en Makana dient hem zo snel mogelijk op te sporen.

Gedwongen om een gevaarlijke wereld te betreden, leidt Makana's onderzoek hem naar de duistere onderwereld van Caïro. Hij komt in contact met extremistische moslims, Russische gangsters en een wanhopige moeder die op zoek is naar haar dochter.

Het wordt een zoektocht die pijnlijke herinneringen naar boven haalt en hem uiteindelijk confronteert met een oude en gevaarlijke vijand...

Parker Bilal (pseudoniem voor Jamal Mahjoub, geboren in 1960 te Londen) groeide op in Khartoem, Sudan. Hij studeerde geologie aan de universiteit van Sheffield. Parker Bilal is nu fulltime schrijver maar werkte eerder onder andere als geoloog, bibliothecaris, schilder, curator, journalist en vertaler.

Na zijn studie keerde hij in 1984 terug naar Khartoem, waar hij zijn debuutroman Navigation of a Rainmaker (1989) schreef. Van 1988 tot 1998 verbleef hij in Denemarken en daarna verhuisde hij naar Barcelona, waar hij tot op heden woont. Belangrijke thema's in Mahjoubs werk zijn identiteit en ontheemd zijn. In 2011 verscheen zijn roman 'De halfzus' bij De Geus.

Parker Bilal - De donkere straten van Caïro. Vertaling: Kathleen Rutten. Uitgeverij De Geus, 413 pag., € 22,95. ISBN: 978 90 445 2121 4.

Geen opmerkingen: