25 november 2012

Wordt verwacht 317 (nieuws, 2012)

ROSS TREKT BLOEDLIJN ORANJES IN TWIJFEL

Geen rust voor de koninklijke familie zo lang Republikein Tomas Ross (1944) achter zijn pc zit. De Mabel-thriller 'Onze vrouw in Tripoli' ligt nog geen maand in de schappen van de boekhandel of de Haagse schrijver kondigt al weer een nieuwe thriller aan. 'De nachtwaker' heet het boek, dat in april 2013 ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam bij uitgeverij Cargo verschijnt. 'Het koningscomplot', zo luidt de ondertitel, die verwijst naar de volgens Ross kennelijke grote twijfel aan de bloedlijn van de Oranjes.

In 'De nachtwaker' pendelt Ross heen en weer tussen heden en verleden. 1885: Terwijl Willem III feestviert op Het Loo en de hoofdstad tegen zich in het harnas jaagt door niet naar de opening van het gloednieuwe Rijksmuseum te komen, zoekt de jonge Emma van Oranje Nassau troost bij haar vriend en vertrouweling Sebastiaan de Ranitz, bijgenaamd de Nachtwaker. Hij is idolaat van de kleine Wilhelmina en krijgt alles te horen over het hof. Maar dat niet alleen. Hij komt een 'verschrikkelijk geheim' op het spoor waardoor hij de door hem gehate Willem ten val kan brengen.

2013: Enkele weken voor de heropening van het Rijksmuseum helpt de 25-jarige Emma, stagiaire en studente kunstgeschiedenis, met het inrichten van de Cuypersbibliotheek. Tussen folianten en manuscripten vindt zij een merkwaardige notitie uit 1889. Wanneer Emma haar hoogleraar Bredius om advies wil vragen, treft ze hem dood aan, vermoord in zijn stoel. Ternauwernood kan ze aan de moordenaar ontsnappen. Ze zoekt hulp, tot blijkt dat zij zelf verdacht wordt van de moord.

Andere nieuwe titels:

Michael Koryta - 'de profeet' (februari 2013). Voorheen uitgegeven door Boekerij, nu overgestapt naar De Bezige Bij/Cargo. Twee broers met een dramatisch verleden worden gedwongen samen te werken in de zoektocht naar de moordenaar van een vriendin van een footballspeler.
Chevy Stevens - 'Ik zie alles' (mei 2013). Nadine, die sinds haar jeugd lijdt aan claustrofobie, ontmoet in het ziekenhuis een patiënte die zelfmoord probeerde te plegen. Uit gesprekken die Nadine met haar voert, blijkt dat ze een gedeeld verleden met een sekte hebben.
Dolores Redondo - 'De beschermengel' (maart 2013). Eerste deel van een trilogie. Aan de overs van de rivier de Baztan, in Spaanse Baskenland, wordt het naakte lichaam van een meisje gevonden. Er lijkt een verband te zijn met de moord van een maand eerder op een ander meisje. Inspecteur Amaia Salazar, volgens de uitgever 'een krachtig en tegelijk kwetsbare hoofdpersoon à la Clarice Starling', wordt belast met het onderzoek.
Dennis Rijnvis - 'Savelsbos' (maart 2013). Voor meer informatie klik hier.
Hjorth Rosenfeldt - 'Het familiegraf' (mei 2013). Derde en laatste deel van de Bergmankronieken. Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland vlak bij een kolkende rivier in gevaar. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking. Vlak bij de oever van de rivier steekt een hand uit het zand omhoog. De politie ontdekt daar later zes lijken, waarvan twee van kinderen. De nationale recherche identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween.
Anita Terpstra - 'Overmand' (februari 2013). Terpstra's derde thriller. De Nederlandse Amy staat op het punt in Alaska een nieuw leven te beginnen met haar Leo, met wie ze zal gaan trouwen. Amy's zusje Kirsten komt over voor haar vrijgezellenfeest, maar dan slaat het noodlot toe. Amy wordt buiten het café opgewacht en ontvoerd naar een ondoordringbaar natuurgebied ergens in Alaska. Waarom ze is ontvoerd blijft voor Amy een raadsel.
James Patterson - 'Ren, Alex Cross' (maart 2013). Psycholoog en detective Alex Cross wordt opgeroepen bij het lichaam van een jonge vrowu, dat aan een gebouw is opgehangen. Het slachtoffer heeft net een kind gebaard, maar de baby is spoorloos verdwenen.
David Peace - '1983' (februari 2013). Na '1974', '1977' en '1980' is '1983' het laatste deel van de 'Red Riding Quartet'-cyclus. Mei 1983. John Pigott denkt dat de man die veroordeeld is voor de moord op Clare Kemplay onschuldig zou kunnen zijn. Alleen zijn alle mensen die daar antwoord op kunnen geven dood.
Lars Kepler - 'Slaap' (maart 2013). Joona Linna wordt in Slaap geconfronteerd met zijn oudste vijand, de seriemoordenaar Jurek Walter. Deze slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft. Maar als op een koude winteravond een van zijn laatste slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jongeman de afgelopen dertien jaar doorgebracht?

Geen opmerkingen: