12 november 2012

Mord am Hellweg (nieuws, 2012)


FRED VARGAS WINNARES RIPPER AWARD

De Franse misdaadromancière Fred Vargas (midden op de foto, met microfoon) is afgelopen zaterdag bekroond met de Europese prijs voor Misdaadliteratuur, ofwel de Ripper Award. Tijdens een gala in het Duitse Unna nam zij deze tweejaarlijkse oeuvreprijs ter waarde van 11.111 euro in ontvangst.

Haar directe concurrenten waren Veit Heinichen en Petros Markaris. Gedrieën waren ze overgebleven na een voorselectie door een internationale jury van vakgenoten. Lezers in binnen- en buitenland konden daarna hun stem op een van deze kandidaten uitbrengen. Deze prijs is het leven geroepen om de literaire positie van de Europese misdaadliteratuur te versterken en werd voor de derde keer uitgereikt. Vargas' voorgangers waren Henning Mankell (2008) en Håkan Nesser (2010).

Met dit hoogtepunt kwam het zesde 'Mord am Hellweg' ten einde, een jaarlijkse manifestatie die acht weken duurde. 'Mord am Hellweg' is het grootste crimefestival ter wereld en speelt zich af in een gebied tussen de steden Gelsenkirchen, Dortmund en Recklingshausen.

Ruim 125 misdaadromanciers uit meer dan 25 landen gaven er dit jaar acte de présence, zoals Donna Leon, Arne Dahl, Peter James en Deon Meyer. Ook dit jaar werden er weer bezoekersrecords gebroken. Vanuit heel Duitsland en omringende landen kwamen 26.000 lezers naar de Hellwegregio om er de 300 crimelezingen, crimedinners, crimerondvaarten, crimefietstours, crimetreinreizen, crimeconcerten, crimehoorspelen, crimeworkshops en andere crimespecials te bezoeken.

De organisatoren zien hiermee hun jarenlange inspanningen beloond. Het 'Mord am Hellweg'-festival wordt dan ook steeds bekender in Duitsland door live-radiouitzendingen en talrijke artikelen in de pers. Hun volgende uitdaging zal ongetwijfeld zijn om op Europees niveau dezelfde aandacht te krijgen.

Aan hun creativiteit zal het niet liggen. Op de meest markante plekken was een Krimitreffen georganiseerd, bijvoorbeeld op de paardenrenbaan van Gelsenkirchen waar de Deense Sara Bladel, Jac. Toes uit Nederland en de Duitsers Norbert Horst en Thomas Hoeps tegen elkaar in het strijdperk traden. De auteurs lieten zich op een levensechte sulky hijsen en werden de renbaan op gestuurd.

Jac. Toes: ,,Het werd een ware Ben-Hur-ervaring. Ik moest tegen mijn coauteur Thomas Hoeps rijden. Duitsland-Nederland dus. Drie kilometer lang stoven we naast elkaar over de piste. Terwijl we op de finishlijn afstormden, raakten onze wielen elkaar. Onze pikeurs waren daar kennelijk aan gewend en bleven het uiterste uit de paarden halen, terwijl Thomas en ik op ons minuscule zitje enige doodsangsten uit stonden. Nederland won nipt. Daarna werden we door een enthousiast publiek in het restaurant van renbaan opgewacht. Als trofee hield Thomas tijdens onze Lesung zijn wedstrijdhelm op in plaats van zijn gebruikelijke bolhoed.''

Geen opmerkingen: