23 november 2012

Juan Gabriel Vásquez - Het geluid van vallende dingen (2012)

Gelaagd liefdesverhaal
(Door Guido Huisintveld)

'Een mysterieuze man, een moord, en de obsessie om de waarheid te achterhalen', zo luidt de wervende quote op de achterzijde. Het zou de indruk kunnen wekken dat dit een spannende roman is, maar dat is slechts in beperkte mate het geval. Wat overheerst is een gelaagd liefdesverhaal, tussen personages onderling alsmede met hun land: Colombia.

Antonio is een jonge rechtendocent die geïntrigeerd raakt door de angstvallig verborgen gehouden achtergrond van zijn biljartmaat Ricardo Laverde. Wanneer Ricardo door een aanslag om het leven komt, staat Antonio naast hem en wordt door een verdwaalde kogel geraakt. Het incident verandert zijn perceptie op het leven, dat kennelijk eerder gestuurd wordt door toevalligheden dan door weloverwogen keuzes. Hij duikt in het geheimzinnige verleden van Ricardo dat nauw verweven blijkt te zijn met de destijds opbloeiende drugshandel.

Juan Gabriel Vásquez heeft in 2011 met 'Het geluid van vallende dingen' de Premio Alfaguara gewonnen, een belangrijke literatuurprijs onder Spaanstalige landen. Die eer komt hem vooral toe vanwege zijn mooie volzinnen. De auteur is er daarnaast in geslaagd een indrukwekkend beeld te schetsen van een land waarin idealen vertrapt worden door een nietsontziende realiteit.

Juan Gabriel Vásquez - Het geluid van vallende dingen. Vertaling: Brigitte Coopmans. Uitgeverij Signatuur, 272 pag.

Geen opmerkingen: