17 november 2012

Deon Meyer - Onzichtbaar (2012)

Excellente thriller(Door Guido Huisintveld)

Dit jaar verscheen de (her)uitgave van respectievelijk 'Duivelspiek', '13 uur', 'Feniks' en 'Onzichtbaar', waarmee 2012 zonder enige twijfel het jaar van Deon Meyer kan worden genoemd. De Zuid-Afrikaanse auteur heeft nog wat onvertaalde thrillers achter de hand, dus voorlopig zijn we nog niet van hem af. Een prettig vooruitzicht.

We kijken door de ogen van bodyguard Lemmer en worden in dienst genomen door Emma le Roux. Deze jongedame zit goed bij kas, is ervan overtuigd dat haar verdwenen broer nog leeft en als ze die in de boze wereld gaat zoeken is een lijfwacht geen overbodige luxe, zeker niet na die bedreigende overval in haar huis. Lemmer houdt zich professioneel op de achtergrond en doet waar hij voor wordt betaald: Emma beschermen. Lang niet iedereen is gediend van de vragen die Emma tijdens haar zoektocht stelt. Niet geheel onverwacht escaleert de boel en gaat Lemmer over de rooie. Tijd om de handjes te laten wapperen.

Een flink bord spanning, voorzien van gekruide humor en een maatschappijkritisch sausje, et voilà: Deon Meyer in optima forma. Hoewel de geloofwaardigheid af en toe een tik krijgt, is het overwegend volop genieten met deze excellente thriller.

Deon Meyer - Onzichtbaar. Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen. Uitgeverij A.W. Bruna, 358 pag.

Geen opmerkingen: