14 november 2012

Gruwelijk verhaal (nieuws, 2012)

MET DE COMPLIMENTEN VAN HELLA HAASSE

Uitgeverij Cargo heeft wetenschapsjournalist Dennis Rijnvis (1980) ingelijfd. Zijn eerste thriller, 'Savelsbos', zal daar in maart 2013 verschijnen. Ook zijn tweede thriller zal door Cargo worden uitgebracht.

In 'Savelsbos' vertelt Rijnvis het verhaal van een clubje gezworen vrienden. In de laatste zomer van hun lagere schooltijd spelen de vijf in de grotten van het Savelsbos. Volgend jaar zal alles anders zijn en zal hun club uitwaaieren naar verschillende scholen. Hun toekomst moet nog beginnen. Maar dan verdwijnt de mooie, opstandige Juul spoorloos. De vrienden zagen haar voor het laatst in de mergelgrot en voor ze het beseffen ligt alle schuld bij hen. De twaalfjarige jongens worden veroordeeld voor het incident.

Tien jaar later komt het Savelbos-mysterie opnieuw in de media, en de jongens worden tegen wil en dank geconfronteerd met hun verloren jaren. Ze besluiten weer bij elkaar te komen om voor eens en altijd de waarheid over die noodlottige dag aan het licht te brengen. Maar de vriendschap is veranderd en hun herinneringen lijken allemaal een andere waarheid te belichten.

Rijnvis is freelance (wetenschaps)journalist voor onder andere de Volkskrant, nrc.next en nu.nl. Zo schreef hij artikelen over de nobele kunst van het gapen, de lengte van de ringvinger en de invloed daarvan op zakelijke prestaties en over mannen die op een bijna wetenschappelijke manier vrouwen proberen te versieren. Zijn verhaal 'De verdwijning van Meneer Lucasie' verscheen in 2009 in het Belgisch tijdschrift De Brakke Hond.

In de aanbiedingsbrochure van Cargo staat ook een kattebelletje afgedrukt van schrijfster Hella S. Haasse over 'eerder werk' van Rijnvis. 'Beste Dennis', schreef Haasse in 1997, 'je bent er in geslaagd in kort bestek, en zonder onnodig effectbejag, een gruwelijk verhaal te vertellen met een hoog werkelijkheidsgehalte. Ik vind ook je stijl van schrijven heel goed. Ik denk dat je wel méér van je zult laten horen!''

Geen opmerkingen: