30 november 2012

In vertaling (nieuws, 2012)

CHARLIE RESNICK MAAKT PLAATS VOOR FRANK ELDER

Zestien jaar geleden verscheen voor het laatst een detective van de Britse schrijver John Harvey in Nederlandse vertaling. Het was 'Dodelijk inzicht', een avontuur met in de hoofdrol politieagent Charlie Resnick, een middenveertiger, van Poolse komaf maar geboren en getogen in Nottingham en groot liefhebber van jazz, sterke koffie, (vreemde) sandwiches en zijn vier katten.

Sindsdien bleef het qua Nederlandse vertalingen stil rond Harvey (1938), hoewel de reeks rond Resnick nog wel even doorging. Sinds kort is daar verandering in gekomen. Librion, een imprint van Merweboek Uitgeverij in Sliedrecht, heeft een vertaling van een boek van Harvey het licht doen zien. Het gaat om 'Vlees en bloed'. Daarin speelt niet langer Resnick de hoofdrol, maar een ander, overigens gepensioneerd lid van het Britse politiekorps, Frank Elder.

Nadat hij zijn overspelige vrouw heeft verlaten en met vervroegd pensioen is gegaan, vlucht inspecteur Frank Elder naar de verste uithoek van Engeland. Hij wordt echter achtervolgd door het verleden en in het bijzonder door de onopgeloste verdwijning van de tiener Susan Blacklock, zestien jaar geleden. Shane Donald en Alan McKeirnan, die een jaar later worden veroordeeld voor de verkrachting en moord van een andere tiener, blijven voor Elder de hoofdverdachten.

Wanneer Shane vervroegd wordt vrijgelaten maar verdwijnt, neemt het verhaal een andere wending, want kort daarop vindt men opnieuw het lijk van een vermoord meisje.
Frank Elder ziet zich verplicht zijn veilige haven te verlaten en hij raakt op cruciale wijze betrokken bij het onderzoek. McKeirnan lijkt nog steeds, ook vanuit de gevangenis, een angstaanjagende macht over zijn ex-maatje te hebben, en de nieuwe moord vertoont alle kenmerken van hun eerdere misdrijven.

Harvey's elfdelige Resnick-reeks is rijkelijk bekroond. Maar ook zijn Elder-serie werd met goedkeuring ontvangen. 'Vlees en bloed', het eerste Elder-deel, won in 2004 de CWA Silver Dagger Award. Harvey houdt zich eveneens onledig met poëzie en publiceerde via zijn eigen uitgeverij Slow Dancer Press gedichten van zichzelf en anderen. In 2009 presenteerde hij de documentaire 'Who is Kurt Wallander', over zijn Zweedse vakgenoot Henning Mankell.

John Harvey - Vlees en bloed. Uitgeverij Librion, 384 pag., € 19,90. ISBN 9789052900315

Geen opmerkingen: