06 november 2012

Reactie (nieuws, 2012)

AMAZON VERWIJDERT RECENSIES VAN SCHRIJVERS

Amazon.com, 's werelds grootste webwinkel, weigert sinds kort recensies van schrijvers over boeken van collega's. Dat blijkt uit een antwoord van de online retailer op een klacht van een auteur die zijn bespreking niet geplaatst zag.

De Amerikaanse misdaadauteur Steve Weddle liet op zijn blog weten dat hij herhaaldelijk een lovende recensie van 'Karma Backlash' van zijn bevriende collega Chad Rohrbacher naar Amazon had gestuurd. Die bespreking bereikte echter de site van Amazon niet. Ook thriller- en horrorauteur Joe Konrath lukte het niet om positieve recensies van boeken van collega's op de site van Amazon geplaatst te krijgen.

Op zijn vraag waarom Amazon de recensie weigerde, kreeg Weddle als antwoord dat het bedrijf 'geen besprekingen plaatst van personen of organisaties die een financieel belang kunnen hebben in het product. De groepen die hieronder vallen zijn auteurs, artiesten, uitgevers, fabrikanten of verkopers van het product.'

Zowel Konrath als Weddle denkt dat de handelwijze van Amazon een gevolg is van de commotie die eind september ontstond. Toen bleek dat sommige schrijvers, onder wie R.J. Ellory en Stephen Leather, onder een valse naam positieve besprekingen van hun eigen werk online zetten en boeken van hun vakgenoten vakkundig afbrandden. In een reactie op dit 'sock puppet'-schandaal stelden schrijvers als Ian Rankin en Val McDermid een manifest op waarin ze dit gedrag afkeurden en beloofden zelf nooit hiertoe over te gaan.

Weddle vindt het overtrokken reactie van Amazon. Hij liet de webwinkel weten dat hij geen enkel financieel belang had in het werk van zijn collega. Amazon antwoordde hem met hetzelfde briefje dat hij eerder kreeg en voegde er aan toe niet in staat te zijn verder op de zaak in te gaan.

Konrad stelt dat hij van nog twintig collega's had vernomen dat hun eerder geplaatste recensies ineens van de Amazon-site waren verdwenen. Zelf constateerde hij dat meer dan vijftig besprekingen in het niets waren opgelost. Ook hij vindt het een verkeerd besluit van Amazon. ,,Het bedrijf staat wel 1 ster-kritieken toe van mensen die het boek niet eens gelezen hebben, maar schrapt positieve besprekingen van anderen die daadwerkelijk van het boek genoten hebben.''

(Bron: Los Angeles Times, The Guardian)

Geen opmerkingen: