20 november 2012

Plaats delict (nieuws, 2012)

CSI IN DE POLDER

Tijdens de Maand van het Spannende Boek 2011 verscheen het boekje 'Stille getuigen', een bundel met 25 verhalen waarvoor evenzovele misdaadauteurs en een aantal medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de krachten hadden gebundeld. Elke auteur, bijgestaan door een deskundige, schreef een verhaal over een forensische opsporingstechniek.

Eén van de deelnemende auteurs was schrijfster Daniëlle Hermans. De coöperatie met het NFI is haar kennelijk goed bevallen. Op 21 mei 2013 komt ze namelijk met het eerste deel van een serie thrillers over een forensisch onderzoeksteam, eveneens getiteld 'Stille getuigen'. De reeks komt tot stand in goed overleg met het NFI, wordt gemeld. Experts ondersteunen Hermans bij haar research en het beschrijven van de forensische onderzoeksmethode. Uitgeverij A.W. Bruna belooft 'voor het eerst een kijkje in de keuken' van een forensisch instituut. Het is de bedoeling dat Hermans twee boeken per jaar in deze serie publiceert.

Hermans schrijft over de werkzaamheden van het Forensisch Instituut Nederland (FIN) dat gevestigd is in een kasteel langs de Vecht tussen Amsterdam en Utrecht. Het FIN wordt met strakke hand geleid door de perfectionistische en ambitieuze Medeleine Bekkers. Luca van Brederode, een eigenzinnige veertiger, die vanwege zijn deskundigheid De Professor wordt genoemd, leidt het team van plaats delict-onderzoekers. Hij wordt bijgestaan door zijn assistente Suzanne Meijer.

In een nieuwbouwwijk doet een wijkagent enkele macabere vondsten die hem grote zorgen baren. Hij dringt er bij zijn chef op aan het FIN in te schakelen, maar die vindt dat onnodig. Dus roept de agent, zonder dat zijn chef hiervan op de hoogte is, de hulp van het FIN in. Als niet veel later de onthoofde lichamen van een jong stel worden aangetroffen, zet rechercheur Tom Vroom samen met het forensisch team alles op alles om ervoor te zorgen dat de dader zo snel mogelijk gevonden wordt.

Daniëlle Hermans (1963) is naast schrijfster ook freelance communicatiemanager. In 2008 debuteerde ze met 'Het tulpenvirus'. In januari 2013 verschijnt van haar hand de thriller 'In vredesnaam', ter gelegenheid van het feit dat het driehonderd jaar geleden is dat de Vrede van Utrecht werd getekend.

Geen opmerkingen: