28 november 2012

Wordt verwacht 318 (nieuws, 2012)

OUD-CHEF SPECIAL BRANCH BESCHRIJFT DOOFPOTZAAK IN THRILLER

Blunders en grove fouten begaan door de Britse geheime diensten en de politie moeten openbaar worden gemaakt. Dat zei Roger Pearce, afgelopen zomer, vlak voordat zijn eerste thriller 'Agent of the State' zou worden uitgebracht. En Pearce heeft enig recht van spreken, want hij leidde vele jaren de Special Branch van Scotland Yard.

Pearce was verantwoordelijk voor undercover-operaties tegen terroristen en extremisten. Zijn thriller is gebaseerd op dertig jaar ervaring bij de geheime dienst. Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt in april 2013 de Nederlandse vertaling onder de titel 'Explosief'.

Hoofdpersoon John Kerr is werkzaam voor Special Branch. In het boek heeft hij, enkele dagen voor de aanslagen van 7 juli 2005 een potentiële terrorist in het vizier. En John Kerr 'knows a suicide bomber when he sees one'. Dus als hij jihadstrijder Jibril op het spoor is die hem naar een 'bomfabriek' in een Londense flat kan leiden, is hij in zijn element. De eigenzinnige Kerr laat zich niet opzij zetten door zijn meerderen bij New Scotland Yard, die Jibril liever meteen willen uitschakelen. Kerr weet uit ervaring dat je geduld moet hebben voor een grote vangst. Maar de zaak loopt totaal uit de hand.

Pearce verliet in 2003 Special Branche om vervolgens voor het ministerie van Buitenlandse Zaken te gaan werken als adviseur in contraspionage. Wat hij in 'Explosief' heeft beschreven is fictie, stelde hij in The Guardian, maar het gebeurt zeker dat getracht wordt om zaken in de doofpot te stoppen. Zijn boodschap is er een van optimisme, voegde hij eraan toe. ,,Er gebeuren akelige dingen, maar er zijn altijd mensen die alles in het werk stellen om de veiligheid te bewaren.''

Andere nieuwe titels:

James Rollins - 'Bloedlijn' (maart 2013). Sigma-commandant Gray Pierce moet het leven van een ongeboren kind zien te redden. Een kind met een driedubbele DNA-helix, wiens bestaan enkele universele vragen opwerpt: kunnen we eeuwig leven? Willen we eeuwig leven?
Ian Rankin - 'Cold case' (maart 2013). John Rebus is terug na zijn pensioen is hij aan de slag gegaan bij de afdeling cold cases. Hij moet en zal de waarheid achterhalen over een serie verdwijningen. Voor meer informatie: klik hier
V.M. Giambanco - 'Wat het duister brengt' (april 2013). Debuut van in Rome geboren schrijfster, die als editor werkzaam is in de Britse filmindustrie. Jonge rechercheur doet onderzoek naar wat een rituele moord lijkt: op bed liggen de stoffelijke resten van de familie Sinclair: vader, moeder en twee zoons.
Franck Thilliez - 'De schakel' (april 2013). Wanneer een biologiestudente door wordt aangetroffen in het centrum voor primaten, lijkt er sprake te zijn van een ongeluk. Ze is ogenschijnlijk aangevallen door een aap die haar schedel heeft ingeslagen. De vrouw deed onderzoek naar linkshandigheid, maar de gegevens blijken uit haar computer te zijn verdwenen.
John le Carré - 'Een broze waarheid' (mei 2013). 2008. Op de Rots van Gibraltar wordt een antiterrorisme-operatie voorbereid. Kit Probyn, oudgediende bij het Britse ministerie voor Buitenlandse Zaken, zal de operatie monitoren. 2011: een beroepsmilitair die betrokken was bij de operatie, bezorgt een boodschap uit het dodenrijk.
Robert Ludlum & Jamie Freveletti - 'Het Janus Complot' (april 2013). Een hotel in Den Haag, het Centraal Station en Schiphol worden aangevallen door terroristen. In de chaos weet de Pakistaanse oorlogsmisdadiger Oman Dattar te ontsnappen uit de gevangenis van het strafhof. Slechts één team zou hem kunnen vangen: Covert One.
Almar Otten - 'Jeugdzonde' (maart 2013). De evangelische tv-presentator en oud-leraar Jan Kees Kreupel wordt ontvoerd. Houdt zijn ontvoering verband met het geheime, perverse boek dat destijds op Kreupels school circuleerde?
Meg Gardiner - 'De spelbreker' (maart 2013). Als Autumn 21 wordt krijgt ze een bijzonder cadeau van haar steenrijke vader: een rollenspel waarin, onder leiding van een evenementenbureau, een misdaad wordt gesimuleerd. Noodkreten van slachtoffers worden genegeerd, dat is immers onderdeel van het spel. Toch?
Charlotte Parsons - 'Switch' (maart 2013). Londen. Dankzij de superdrug 24/7 is slapen overbodig geworden. Niet iedereen wil de drug gebruiken. Langzaam ontwricht het de maatschappij, die verdeeld raakt in de slapers en de niet-slapers.
Dean Koontz - 'De lifter' (mei 2013). Odd Thomas krijgt een lift van een flamboyante trucker. Eenmaal in de cabine krijgt Odd een visioen van een afschuwelijke moord op drie onschuldige kinderen, een moord die nog niet heeft plaatsgevonden.
Joe Hill - 'Nosferatu' (juni 2013). Hill, zoon van Stephen King, schrijft over de 140-jarige Charlie Manx, die zo veel van kinderen houdt, dat ze in zijn gammele auto ontvoert naar 'Kerstland.'
Stephen King - 'Joyland' (juni 2013). Devin Jones werkt in het pretpark Joyland om zijn liefdesverdriet te kunnen verwerken. Hij raakt in de ban van erhalen over de jaren geleden vermoorde Linda Grey, wier geest nog altijd in het spookhuis rondwaart. Voor meer informatie: klik hier.

Geen opmerkingen: