21 november 2012

Peter de Zwaan - De bruiloften van Annika Kommer (2012)

In Twente is veel te doen
(Door Hans Knegtmans)

Eerder dit jaar greep Peter de Zwaan met 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' net naast de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Dat was extra zuur omdat het verhaal over de vuurwerkramp superieur is aan sommige boeken die in eerdere Stropedities wél de prijs wisten te bemachtigen. Zo gaat dat.

Ook in 'De bruiloften van Annika Kommer' begeeft de auteur zich op het weinig courante pad van de misdaadkomedie. In Twente is veel te doen over de mogelijke uitbreiding van de lokale vluchthaven. Menige ambitieuze zakenman of politicus denkt dat de reputatie daarvan verder kan reiken dan een vaste plaats in het weerbulletin. De moord op Noland Koomen van het actiecomité Vliegveld Nee! doet zelfs een bestuurlijke machtsstrijd achter de schermen vermoeden.

Ondanks de moord speelt het vliegveld speelt niet de prominente rol die je hierna zou verwachten. Belangrijker blijkt het conflict te zijn tussen twee zakenimperia in de regio. Autodidact Jannus Kloek heeft met zijn talrijke nakroost een stevige greep op de plaatselijke economie, met bedrijven als Kloek Assurantie, Kloek Bemiddeling en Kloek Verhuizingen. Alleen de concurrentie van Michael Podt, directeur van onder meer Podt BeterZorg, is hem een doorn in het oog.

De boektitel verwijst naar het beroep van de hoofdpersoon. Annika Kommer is een goedbetaalde wedding planner. Het verhaal speelt zich af in de context van twee van 'haar' huwelijken. Tandarts Anne Eveling wil niets liever dan dat zijn dochter Chloe trouwt met haar vrijer, en voor altijd verdwijnt uit zijn huis en zijn leven. Jochem Verdried heeft het ongewone plan opgevat om een symbolisch nephuwelijk te sluiten met zijn zelfgebouwde kajuitmotorjacht Missie.

Zonder dat ze het zo bedoelt, oefent Annika een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar klanten. Eerst gaat Anne voor de bijl, later Jochem. Annika's exvriend Gerben, een zoon van de oude Kloek, hoopt nog op herstel van hun relatie, gesterkt door het feit dat zij moeilijk nee zegt tegen mannelijke avances.

Door De Zwaans springerige verteltrant is het boek een smakelijk allegaartje geworden, met onnoemelijk veel personages. Op gezette tijden komt de lezer een naam tegen die hem niets zegt. Is het een verlengstuk van Michael Podt? Of juist van de familie Kloek? Van het gemeentebestuur misschien? De Zwaan neemt compositorisch veel hooi op de vork. Omdat hij zo mooi en geestig schrijft, komt hij daar mee weg. Maar het superieure niveau van 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' blijft dit keer buiten bereik.

Peter de Zwaan - De bruiloften van Annika Kommer. Uitgeverij Cargo, 288 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: