09 november 2012

Leighton Gage - Blinde haat (2012)

Modderpoel van ongekende corruptie(Door Guido Huisintveld)

Uitgeverij Karakter laat de chronologie los en vertaalt de meest recente thriller van Leighton Gage. Het is de zesde in de reeks, waarmee deel vijf ('A Vine in the Blood') om onverklaarbare reden is overgeslagen. We gaan er maar vanuit dat die volgend jaar alsnog verschijnt, wederom met een cover die op geen enkele wijze een afspiegeling is van de inhoud. Maar dit terzijde.

De inhoud. São Paulo wordt wakker geschud door een terroristische aanslag. Even later wordt er elders in Brazilië een aanslag gepleegd op aankomend gouverneur Saldana, een politicus die niet corrupt wordt geacht en daarom populair is. Inspecteur Mario Silva en zijn team storten zich op beide gebeurtenissen en zakken weg in een modderpoel van ongekende corruptie die zich uitspreidt naar Paraguay. Alsof dat niet genoeg is wordt Silva ook nog eens persoonlijk bedreigd.

Leighton Gage blijft een interessante auteur om te volgen, vooral vanwege zijn gedegen kennis van Zuid-Amerika, met name Brazilië. Met behulp van zijn spannende thrillers beschrijft hij verdorven en perverse aspecten die doorgaans onderbelicht blijven. Niet zelden speelt verstrengeling van de macht een hoofdrol, waarbij overheid en criminaliteit haast synoniemen zijn.

'Blinde haat' past in dat opzicht perfect in de reeks met inspecteur Silva. De plot is deze keer enigszins ongecoördineerd uitgewerkt. Gage wil te veel zaken tegelijkertijd aan de maatschappelijk schandpaal nagelen. Desalniettemin een spannende en geëngageerde thriller die doet uitkijken naar deel zes. Euh… vijf…

Leighton Gage - Blinde haat. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 284 pag.

Geen opmerkingen: