10 maart 2009

Munt slaan (nieuws, 2009)

UITGEVER VERVROEGT PUBLICATIE NA COMMOTIE BOEK MYERSON

Er is heisa rond een nog niet gepubliceerd boek van een van je auteurs en wat doe je dan als uitgever? Juist: je stelt alles in het werk om het boek eerder uit te brengen, want dan kan je nog profiteren van de commotie. Dat is wat er gebeurt met 'The Lost Child' van de Britse Julie Myerson, auteur van onder andere de thrillers 'Hier gebeurt nooit wat' en 'Ik en de dikke man'. Het boek zou oorpronkelijk in mei verschijnen, maar de publicatie wordt nu twee maanden naar voren gehaald.

'The Lost Child' is geen thriller maar vertelt het verhaal van Myersons 17-jarige zoon Jake die uit huis wordt gezet na het gebruik van drugs. Nadat details over het boek vorige week waren uitgelekt, omschreef Jake zijn moeder als 'krankzinnig' en 'obsceen'. Commentatoren in dagbladen waren ook kritisch over het nog niet gepubliceerde boek. Zo schreef Minette Marrin in de Sunday Times dat Myerson 'verraad pleegde aan het moederschap'. Ook werd Myerson verweten munt te slaan uit haar zoons drugsproblemen.

Volgens uitgeverij Bloomsbury vervlecht Myerson het leven van artieste Mary Yelloly, die twee eeuwen geleden op 21-jarige leeftijd overleed, met beschrijvingen van gebeurtenissen binnen haar gezin, inclusief de handel en wandel van haar zoon. ,,De omstandigheden zijn verschillend, maar de vragen die beide verhalen oproepen blijven dezelfde'', aldus de uitgever. ,,Wat gebeurt er als een kind zich vervreemdt van zijn familie? Wat zal er van ons overblijven in het geheugen of de geschiedenis? En hoe moet een moeder ermee omgaan als liefde niet voldoende is om haar kind te redden?''

Julie Myerson heeft zelf ook niet bepaald een gelukkige jeugd gehad. Toen zij een tiener was, zei haar vader dat hij haar nooit meer wilde zien. Hij pleegde zelfmoord toen zij 31 jaar was. In de tussenliggende jaren hadden ze elkaar maar één keer ontmoet.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: