27 februari 2021

Tien jaar later (nieuws, 2021)

De erfenis van Paul Goeken   Het is in juni tien jaar geleden dat de kanker het won van Paul Goeken. De schrijver overleed op de eerste zomerdag in een ziekenhuis op Gran Canaria. Hij was er in 1999 met vrouw en kinderen naar toe geëmigreerd en runde er aan de zuidkust een winkel. Goeken werd 48 jaar. 

Onder eigen naam publiceerde Paul Goeken zes thrillers, waarvan de laatste vier verhaalden over de lotgevallen van Nueve, de elite-eenheid van de Spaanse geheime dienst. Heel veel succes boekten deze thrillers niet. 

Dat gebeurde wel toen Goeken onder de naam Suzanne Vermeer vakantiethrillers begon te schrijven. In 2006 verscheen 'Vermeers' debuut: All-Inclusive. Daarna werkte hij aan nog negen andere Vermeer-thrillers. 

In 2008 vroeg De Spanningsblog aan Suzanne Vermeer wat 'zij' vond van de kritiek dat het schrijven onder pseudoniem uit 'veiligheidsoverwegingen' alleen maar bedoeld is om een hype(je) te creëren?' Vermeer antwoordde: 'Ik heb daar een dubbel gevoel over. Aan de ene kant kan ik me wel voorstellen dat men het in sommige gevallen meer als een marketingtruc ziet, maar ik geloof wel dat de meeste auteurs en uitgevers er wel degelijk goede redenen voor hebben. Je identiteit of die van anderen beschermen doe je niet voor niets. Ik kan niet voor elke auteur spreken, maar in mijn geval is dat de aanleiding geweest.'

Suzanne Vermeer bleek een schot in de roos. Een rinkelende kassa voor uitgeverij A.W. Bruna. Elke vakantiethriller bleek een bestseller te zijn. De auteur werd zelfs genomineerd voor de NS Publieksprijs. Een week na de dood van Goeken maakte de uitgeverij bekend dat hij achter het pseudoniem van Vermeer zat. In overleg met Goekens familie is besloten de Suzanne Vermeer-reeks voort te zetten. Wie de thrillers nu schrijft, is een goed bewaard geheim. Het kan (weer) een man zijn. Of een vrouw. Of een collectiefje van auteurs. 

Het valt te hopen dat destijds met de familie goede afspraken zijn gemaakt en dat ook de nabestaanden de vruchten plukken van de erfenis van Paul Goeken. Inmiddels zijn meer dan dertig titels verschenen onder de naam Suzanne Vermeer. Volgens staat het totaal aantal verkochte exemplaren op meer dan drie miljoen, net zo veel of misschien wel iets meer dan dat Saskia Noort heeft verkocht. 

In april komt weer een nieuwe 'Suzanne Vermeer' op de markt. In Zomeravond gaat Lauren Martens met haar zus Celeste en hun ouders op vakantie in de Ardèche. Op een avond keert Celeste niet terug van een bezoek aan de discotheek. Twee dagen later wordt ze gewurgd teruggevonden aan de oever van een rivier. Al snel wordt een verdachte opgepakt, Julien Fournier, maar die ontkent in alle toonaarden. Toch wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang.

Twaalf jaar later is Lauren hulpofficier van justitie in Groningen als ze benaderd wordt door Nadine Dubois, een Franse journaliste die een populaire true crime-podcast maakt. Julien Fournier beweert nog steeds onschuldig te zijn en heeft de journaliste gevraagd zijn zaak te onderzoeken. Hoewel Lauren eerst geen enkele behoefte heeft om de boel weer op te rakelen, weet Dubois haar toch over te halen terug te keren naar Aubenas, de stad waar haar zus werd vermoord.

Onderaan het persbericht over Zomeravond meldt uitgeverij A.W. Bruna in vette letters 'Suzanne Vermeer is door de Auteursbond uitgeroepen tot de best verkopende Nederlandse thrillerauteur.' Daar had Paul Goeken nooit van durven dromen...

Geen opmerkingen: