31 oktober 2009

Verstandige mix (nieuws, 2009)

HERCULE POIROTPRIJS VOOR GUIDO EEKHAUT

Debutant Guido Eekhaut heeft de Knack Hercule Poirotprijs gewonnen met zijn roman 'Absint'. Hij werd zaterdag op de Antwerpse Boekenbeurs beloond met een geldprijs van vijfduizend euro en een gegraveerde pen.

Met de prijs wilen de initiatiefnemers de Vlaamse misdaadroman voor het voetlicht brengen. Naast Eekhaut waren de genomineerden dit jaar Nellie Mandel ('Rode aarde'), Ludo Schildermans ('Het pigment'), Rudy Soetewey ('Vrienden') en Lydia Verbeeck ('Verzegeld').

Guido Eekhaut is naast auteur ook journalist en cultuurfilosoof. 'Absint' is zijn eerste thriller. Volgens de jury gaat het om een verstandige mix van actie, dubbelspel, achtervolgingen, afpersing en geloofwaardige politiek-economische connecties tussen de Russische maffia en Hollandse financiële milieus. ,,Het verhaal wordt soms ondersteund door wat te veel details, maar die bewijzen hun nut om de plot voldoende intelligent te houden zonder onnodige kunstgrepen.''

Tijdens de prijsuitreiking ontbrak genomineerde Nellie Mandel, maar Eekhaut verklaarde in een gesprek met Poirot-jurylid Lukas De Vos waarom. Eekhaut is namelijk de auteur die schuilgaat achter het pseudoniem Nellie Mandel. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Knack Hercule Poirot-prijs dat één en dezelfde auteur de prijs wint met één boek en ook nog eens genomineerd wordt met een ander. Enkele alerte juryleden waren er al achter gekomen dat Nellie Mandel in feite Eekhauts alter ego was, maar toch wenste de jury beide boeken in de lijst te houden omdat het om twee 'kwaliteitsvolle' thrillers gaat.

In een interview met De Spanningsblog vertelde Eekhaut eerder dit jaar dat 'Hebzucht' misschien ook een goede titel voor zijn debuut was geweest. ,,Als de mensheid niet zo hebzuchtig was geweest, hadden we de voorbije eeuwen niet zo'n enorme vooruitgang gekend. Dan leefden we nog in lemen hutten. Tegelijkertijd is hebzucht een gesel.''

De prijs werd twaalf jaar geleden in het leven geroepen door het weekblad Knack, om de Vlaamse misdaadauteurs een duwtje in de rug te geven. Eerdere winnaars waren onder meer Pieter Aspe, Jef Geeraerts en Luc Deflo.

(Bron: De Morgen, Misdaadauteurs.be)

Geen opmerkingen: