13 oktober 2009

Paul Harris - De geheimhouder (2009)


In de hel van Sierra Leone(Door Fred Monsma)

Je waant je écht in Sierra Leone bij oorlogsverslaggever Paul Harris die het decor van de burgeroorlog in dit West-Afrikaanse land - van 1991 tot 2002 - op indringende wijze neerzet in zijn opmerkelijke thrillerdebuut De geheimhouder. Niet verwonderlijk dat Harris een hoofdpersoon opvoert die óók dit beroep uitoefent.

Oorlogscorrespondent Danny Kellerman moet in deze politieke thriller Sierra Leone ontvluchten en zijn grote liefde Maria er achterlaten. Het is dan 2000, de burgeroorlog is in volle gang en aan gruwelen geen gebrek.

De geheimhouder begint vier jaar later wanneer Danny Kellerman een brief ontvangt waarin diezelfde Maria hem om hulp smeekt. Danny komt te laat. Maria is vermoord. In de hel van Sierra Leone waarin Kellerman belandt, gaat hij op zoek naar de waarheid. Wie heeft Maria, een hulpverleenster van War Child, omgebracht of om laten brengen? En vooral, waarom?

In een knap opgezet, razendsnel verhaal, ontdekt Kellerman wat er aan de hand is, maar merkt ook dat hij machteloos staat. Hij raakt verstrikt in een complot dat hem - en degenen die hem lijken te willen helpen - in grote problemen brengt. Eenzelfde lot als Maria is toebedeeld, ligt bijna voor de hand.

De geheimhouder is vergeleken met (al verfilmde) boeken als The Last King of Scotland van Giles Foden dat in Oeganda speelt en The Constant Gardener van John le Carré. Paul Harris schetst op een uitmuntende manier hoe het er in een door conflicten verscheurd Afrikaans land - het verhaal had net zo goed in Congo, Burundi of Zimbabwe kunnen spelen - aan toe gaat. De geheimhouder maakt je wel somber over het lot van de inwoners van die landen in de nabije toekomst.

Paul Harris - De geheimhouder. Vertaling: Waldemar Noë. Uitgeverij Cargo, 347 pag.

(Bron: Brabants Dagblad)

Geen opmerkingen: