22 oktober 2009

Drie debuten (nieuws, 2009)

SHORTLIST VOL KORTE TITELS

De jury van de Knack Hercule Poirot-prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman heeft vandaag vijf nominaties bekendgemaakt voor de twaalfde editie.

De genomineerde titels zijn 'Absint' van Guido Eekhaut (uitgeverij Mynx), 'Rode aarde' van Nellie Mandel (Manteau), 'Het pigment' van Ludo Schildermans (Q), 'Vrienden' van Rudy Soetewey (Kramat) en 'Verzegeld' van Lydia Verbeeck (Manteau). De vijf boeken hebben in ieder geval gemeen dat ze korte titels hebben.

In 'Het pigment', het thrillerdebuut van Schildermans, verdwijnt de succesvolle schilder Egon Pralic spoorloos, enkele weken voordat in Antwerpen een overzichtstentoonstelling van zijn werk geopend wordt. De geruchtenstroom neemt toe als de politie op de avond voor de vernissage een doek in beslag neemt, dat vermoedelijk vervalst is.

'Verzegeld' van Lydia Verbeeck speelt zich af in het najaar van 1597. Na een vermoeiende tocht naar het klooster van Terbank, net ten zuiden van Leuven, keren juffrouw Catharina en juffrouw Barbara terug naar het begijnhof van Lier. Onderweg helpen ze een vrouw, die beweert op de vlucht te zijn voor een aanrander, om aan haar achtervolger te ontsnappen.

Wie zou jij liquideren als je de absolute zekerheid had dat men jou nooit op het spoor zou kunnen komen? En hoe? Dat is een onschuldige vraag, opgeworpen in 'Vrienden' van Rudy Soetewey, zeker wanneer ze als grap gesteld wordt in een groepje vrienden. Zeker als de antwoorden alleen maar de slappe lach veroorzaken. Tot wanneer een van de genoemde kandidaat-slachtoffers enkele dagen later dood wordt teruggevonden.

'Rode aarde' is het debuut van Nellie Mandel. Charlottetown, Prince Edward Island, aan de Canadese Atlantische kust. Een plek waar tijdens de zomer de Canadese en Amerikaanse toeristen komen uitblazen en waar de cruiseschepen aanleggen. Maar ook hier is de misdaad doorgedrongen. In een restaurant wordt een gezin toeristen tijdens een brutale overval vermoord. Alleen de vrouw ontkomt.

'Absint' van Guido Eekhaut is het derde debuut dat de shortlist heeft gehaald. Wanneer hoofdinspecteur Eekhaut (geen familie) naar Amsterdam vertrekt om samen met de AIVD de criminele activiteiten van een Russische financile tycoon te onderzoeken, komt hij meteen in een andere ophefmakende affaire terecht: een jonge linkse dissident heeft een lijst met de namen van contribuanten van een populistische rechtse partij gestolen en wordt vermoord.

Met de Hercule Poirot-prijs wil de organisatie de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug geven. De jury onder voorzitterschap van Jan Haeverans maakte een keuze uit de Vlaamse misdaadromans die voor het eerst verschenen na de Boekenbeurs 2008 en beschikbaar zijn op de komende Boekenbeurs.

De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 31 oktober op de Boekenbeurs in Antwerpen. De laureaat krijgt een geldbedrag van 5000 euro en een gegraveerde pen. In 2008 mocht Luc Deflo de prijs in ontvangst nemen voor zijn thriller Pitbull.

(Bron: Knack.be)

Geen opmerkingen: