31 oktober 2009

Ademloos (nieuws, 2009)

IN DE WEER VOOR NIEUW DONORSYSTEEM

'Weerloos' luidt de titel van het thrillerdebuut van schrijfster en recensente Kim Moelands, dat in het voorjaar van 2010 in de winkel moet liggen. Maar weerloos slaat evengoed op de schrijfster zelf. Weerloos moet de nu 33-jarige Moelands toezien hoe grillig de ziekte Cystic Fibrosis (ook wel taaislijmziekte) waar ze aan lijdt, zich gedraagt. Dit jaar is haar longcapaciteit in enkele maanden tijd gedaald van iets meer dan vijftig procent naar minder dan dertig procent. Ademen zonder zuurstoffles is voor Moelands al geen optie meer.

Moelands toont zich al jaren een voorvechtster van een actieve donorregistratie. In samenwerking met de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen start zij op 2 november de Ademloosweken. Dit initiatief moet er via een nationale digitale petitie voor zorgen dat de huidige donorregistratiewet gewijzigd kan worden in een Actief Donor Registratie systeem (ADR). Het tekort aan donororganen in Nederland is een schrijnend probleem waar tot dusver geen structurele oplossing voor is gevonden. Dit probleem bedreigt op dit moment niet alleen acuut het leven van Moelands, maar ook van vele anderen.

Om zo veel mogelijk handtekeningen binnen te krijgen voor de petitie zorgen de schrijfster en de stichting ervoor dat iedere 50ste ondertekenaar van de petitie een gratis exemplaar van Moelands' autobiografische roman 'Ademloos' ontvangt. Tevens is in elk exemplaar van de nieuwe editie van 'Ademloos' een donorregistratieformulier gestoken. De actie duurt van 2 tot en met 15 november. Handtekeningen kunnen geplaatst worden via de site www.2miljoenhandtekeningen.nl.

Het boek 'Ademloos' verscheen in oktober 2008. Met levenslust en humor gaat ze het leven weer te lijf nadat haar levensgezel Ron is overleden aan de gevolgen van Cystic Fibrosis, een ziekte die je letterlijk de adem beneemt, die je dagelijkse leven overheerst en waar je niet oud mee wordt. Ook wanneer ze langzaam de greep op haar eigen lichaam dreigt te verliezen door dezelfde ziekte houdt Moelands de moed erin. Niet in de laatste plaats door Balou, haar hond uit Bosnië, die zo met haar eigen trauma's worstelt maar haar onvoorwaardelijke liefde schenkt.

Na de verschijning van 'Ademloos' heeft Moelands zich in de media sterk gemaakt voor het Actieve Donor Registratiesysteem. De promotie van 'Ademloos' en de donordiscussie gingen hand in hand. Toen de schrijfster enkele maanden geleden werd gevraagd door de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen om ambassadrice te worden, stemde ze daar dan ook direct mee in.

De midprice-editie van 'Ademloos' met het donorregistratieformulier is sinds afgelopen week verkrijgbaar voor 12,50 euro (uitgeverij Mistral).

Geen opmerkingen: