09 oktober 2009

Niet in de etalage (nieuws, 2009)

FORSE BOETE VOOR SCHENDING 'DAN BROWN'-EMBARGO

De verkoop van 'Het Verloren Symbool', de Nederlandse vertaling van Dan Browns megaseller 'The Lost Symbol', start vrijdag 30 oktober 00.01 uur. En geen minuut eerder. Boekhandelaren die voor dat tijdstip de thriller slijten, bijvoorbeeld op de koopavond van donderdag 29 oktober, riskeren een forse boete van vijfduizend euro per overtreding (dat wil zeggen: per boek). Die boete moet binnen drie dagen na ontvangst van een sommatie worden voldaan.

Een en ander staat in een embargo-overeenkomst die uitgeverij Luitingh-Sijthoff vorige maand aan boekhandelaren heeft gestuurd. Winkeliers die 'Het Verloren Symbool' eerder dan 30 oktober in huis hebben, moeten tot die datum alle exemplaren opslaan in een afgesloten ruimte. Boeken mogen ook niet alvast in de etalage worden getoond. 'Het Verloren Symbool' mag niet onder de vaste bruto verkoopprijs van 22,90 euro worden verkocht.

De levering van de boeken vindt plaats in de week van 26 oktober. Winkeliers die niet voor 15 oktober de embargo-overeenkomst ondertekend retourneren, krijgen geen boeken in huis. Met de embargoregeling wil Browns Nederlandse uitgever bewerkstelligen dat het boek op alle verkoopadressen in Nederland én België tegelijk in de verkoop gaat.

Geen opmerkingen: