21 oktober 2009

Wordt verwacht 139 (nieuws, 2009)

JOURNALIST WORDT DETECTIVE

'Leest als een pistool', is de wat merkwaardig verwoorde aanbeveling van de Vlaamse uitgeverij Vrijdag bij het debuut 'Chicago mob' van Sean Chercover. ,,Voor de liefhebbers van Dennis Lehane en Michael Connelly'', is een andere slogan, die wat meer duidelijkheid schept.

'Chicago mob', dat vanaf november 2009 in de winkel behoort te liggen en wordt bestempeld als een 'hard-boiled detective', vertelt het verhaal van oud-journalist Ray Dudgeon. Hij kiest voor een nieuwe carrière als privédetective. Zijn ambitie is niet om de wereld te redden - die illusie was hij al lang kwijt -, hij wil gewoon eerlijk zijn brood verdienen. Als journalist ging dat kennelijk niet meer.

Maar wanneer die eerlijke boterham een bedreiging vormt voor de heersende macht in Chicago, dan slinken de overlevingskansen van de detective met de minuut. Dudgeon valt in een slangenkuil van seksuele afpersing, moord en corruptie tot in de hoogste politieniveaus. Hij komt in de vuurlinie te liggen van FBI, de politie en de Chicago mob en hij weet niet welke kant hij uit moet schieten.

De in Canada geboren Sean Chercover was journalist maar ook privédetective, voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte. Zijn eersteling 'Big City, Bad Blood' ('Chicago mob' dus, in 'Nederlandse' vertaling) won diverse debuutprijzen, zoals de Shamus, Gumshoe, Crimespree en Lovey award. Het boek werd ook nog genomineed voor het volgende prijzencircus: de ITW Thriller Award, Anthony Award, Arthur Ellis Award en Barry Award. 'Trigger city', zijn tweede thriller, won dit jaar de Dilys Award.

Chercover groeide op in Toronto, bracht de zomers door bij zijn oma in Georgia en zijn neven in Atlanta. Tijdens zijn middelbare schooltijd werkte hij al voor tv-maatschappijen in Toronto en Montreal. Zo werkte hij mee aan de documentairereeks 'The Last Frontier' over het leven onder water.

Na wat omzwervingen ging hij als 'private eye' aan het werk in Chicago. Datzelfde werk deed hij in New Orleans. Midden jaren negentig keerde Chercover terug naar Toronto en de tv-industrie waar hij onder andere schreef voor kindertelevisie, waaronder de prijswinnende serie 'Once Upon A Hamster'. Vermeldenswaard is verder dat Chercover tussendoor ook nog de kost verdiende als vrachtwagenchauffeur, ober, goochelaar in een nachtclub en verkoper van encyclopedieën.

Geen opmerkingen: