22 oktober 2009

In de prijzen (nieuws, 2009)

BRITSE LEZERS KIEZEN HARLAN COBEN ALS FAVORIET

Britse lezers verkiezen de fictie van de Amerikaanse thrillerauteur Harlan Coben boven het werk van zijn collega's uit het Verenigd Koninkrijk als Alexander McCall Smith, Nicci French, Dick Francis en Martina Cole. Coben won deze week de 'Bestseller Dagger', een nieuwe literaire prijs waarvoor kijkers van de Britse tv-zender ITV3 hun stem mogen uitbrengen.

,,Het is een opwindende gebeurtenis'', verklaarde Coben tegenover The Guardian. De schrijver was met zijn tienjarige zoon vanuit zijn woonplaats New Jersey overgekomen naar de ceremonie van de Crime Writers' Association in Londen. ,,De enige keer dat ik verwachtte dat ik met deze mensen op een lijst zou komen te staan, was op die van de reserveringen in een restaurant. Dus het overweldigt me wel. Wellicht is er hier in Engeland meer liefde voor mij dan in de Verenigde Staten.''

Coben heeft inmiddels zestien boeken op zijn naam staan. Hij heeft de belangrijkste Amerikaanse thrillerprijzen gewonnen, maar zei bijzonder verheugd te zijn dat hij nu ook een publieksprijs in de wacht heeft gesleept. ,,De lezers zijn degenen die ons in staat stellen onze dromen te leven'', aldus Coben. ,,Ik probeer boeken te schrijven, die onweerstaanbaar zijn, die je wilt meenemen op vakantie en die je, in plaats van te gaan stappen, op je hotelkamer uitleest omdat je per se wilt weten hoe het afloopt.''

Tijdens de prijsuitreiking in het Grosvenor House Hotel werd de voormalige Augustijner monnik en advocaat William Brodrick bekroond met de Gold Dagger Award. Die prijs kreeg hij voor zijn thriller 'A Whispered Name'. Hij gaf de andere genomineerden Kate Atkinson en Mark Billinghamhet nakijken. Brodrick zei de prijs te beschouwen dat hij het onderwerp waarover hij schreef, de Eerste Wereldoorlog, met respect heeft behandeld.

De Steel Dagger ging naar de Amerikaan John Hart voor zijn thriller 'The Last Child', terwijl de Zweed Johan Theorin de New Blood Dagger voor zijn boek 'Echoes from the Dead' in ontvangst mocht nemen.

Tijdens het evenement werden eveneens Colin Dexter, Lynda La Plante, Ian Rankin en Val McDermid gehuldigd. Zij treden toe tot de Hall of Fame van de Crime Writers' Association. De serie 'The Wire' vergaarde de International TV Dagger voor de beste thrillerreeks op tv.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: